A pH-érték mérése a borban

A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között tőle függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. Minél magasabb a pH-érték, annál alacsonyabb a savtartalom. Alakulásának fontos tényezői az almasav és borkősav mennyiségi aránya, a káliumtartalom és az összes savtartalom.

A pH-érték a borfajtától függően is eltérő lehet. A magasabb pH-értékű borok hamarabb romlanak meg, mivel kémiailag kevésbé stabilak, és nagyobb eséllyel szaporodnak el bennük a baktériumok is. Az alacsonyabb pH-értékű borok hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, színüket és ízüket. Az ideális pH-értékre a megfelelő fermentáció és fehérjestabilitás érdekében is szükség van.

Lássuk a borászati pH mérőket

A kálium-mérés jelentősége a borászatban

A káliumionokat a szőlőtőke a földből veszi fel. Más tápanyagokkal ellentétben ionos formában marad, és így is kerül a szőlőfürtökbe. A szőlőből a borba kerülő kálium a fontosabb ionok közé tartozik. Befolyásolja a bor ízét, hiányában a bor savanyú lehet. Az alkoholtartalom és az alacsony hőmérséklet miatt a kálium kálium-bitartarát formájában csapódik ki. A vörösbor a fehérbornál több káliumot tartalmaz, mivel a vörösborban jelenlévő fenolok gátolják a kálium-bitartarát kicsapódását.

Tovább a termékre
 
 
 
 
 
 
 
 

A kategória kiemelt termékei:

hi10482 borászati ph mérő

Vezeték nélküli pH mérő a bor vizsgálatához

A HALO a világ első professzionális pH-elektródja, amely a Bluetooth® Smart technológiát alkalmazza.

Kosárba
hi2020 edge ph mérő

A HANNA Instruments legújabb innovációja

A korábbi professzionális készülékek sokoldalúságát ötvözi a korszerű és felhasználóbarát kialakítással.

Kosárba
hi5222 ionszelektív mérőműszer

Professzionális ionszelektív műszer

Segítségével a borkészítés során fontos szerepet játszó paraméterek értéke mérhető, mint például a káliumtartalom, a fluoridtartalom és az ammónia-nitrogén koncentrációja.

Kosárba

A kategória kiemelt termékei:

hi9142 borászati do mérő

Hordozható oldott oxigén-mérő

A műszer borászati konfigurációban is megvásárolható, mivel az oldott oxigéntartalom ismerete a borászok számára is fontos.

Kosárba
hi2400 asztali do mérő

Asztali oldott oxigén-mérő (DO)

Választható mérési eredmény (mg/l vagy %). Automatikus hőmérséklet-kompenzálás. 8000 mérés adatai menthetők el.

Kosárba
hi2040 multifunkciós do mérő

edge a multifunkciós mérőműszer

Az edge mérőműszer segítségével a hozzá csatlakoztatót elektródnak megfelelően akár a pH-érték, a vezetőképesség és az oldott oxigén is mérhető.

Kosárba

A kategória kiemelt termékei:

hi84500 borászati minititrátor kén-dioxid

A bor szabad és összes kén-dioxidtartalmának méréséhez

A műszer alkalmazható mind a fehérbor, mind a vörösbor mérésére. A mérési eredmény alapján valósidejű grafikon is megjeleníthető a kijelzőn. A mért értékek elmenthetők.

Kosárba
hi84502 borászati savtitrátor

Minititrátor a bor összes savtartalmának méréséhez

Az eredmény a borkősav g/l értékében kifejezve jelenik meg. A műszer alkalmazható mind a fehérbor, mind a vörösbor mérésére.

Kosárba
hi901 univerzális titrátor

Egy teljes laboratórium szerepét képes betölteni

A borászati elemzés részeként mérhető a pH‐érték, a szabad és összes kén‐dioxidtartalom, az összes és illékony savtartalom, illetve a redukáló cukor‐ és a nitrogéntartalom.

Tovább a termékre

A kategória kiemelt termékei:

hi83746 borászati fotométer redukáló cukor

Fotométer a borban található redukáló cukortartalom méréséhez

A borminta vizsgálata néhány egyszerű lépésben végrehajtható. A tartozékok között megtalálható a méréshez szükséges valamennyi eszköz. A mellékelt reagens-készlet 20 mérés végrehajtásához elegendő.

Kosárba
hi83749 borászati zavarosságmérő bentonit

A fotométer segítségével a bor zavarossága és a bentonitigénye mérhető

A folyamatos mérési mód segítségével megfigyelhető a lebegő részecskék ülepedésének mértéke, míg átlagszámító módban több mérés átlaga határozható meg. A tartozékok között megtalálható a méréshez szükséges valamennyi eszköz és reagens.

Kosárba
hi801 borászati spektrofotométer

Professzionális spektrofotométer

Segítségével a borral kapcsolatos szinte valamennyi fontos paramétere elemezhető. A műszer képes a látható fény egész hullámhossz-tartományán mérni. A spektrofotométer mért koncentráció mellett lehetővé teszi az abszorbancia és a transzmittancia mérését is.

Tovább a termékre

A kategória kiemelt termékei:

hi96811 refraktométer

Borászati digitális refraktométer

A törésmutató alapján határozható meg a cukortartalmat a must esetében. A Brix-fok vagy cukorfok (jelölése °Bx) a cukortartalom hagyományos mértékegysége.

Mérési tartomány: 0-50% Brix

Kosárba
hi96812 refraktométer

Digitális refraktométer a cukortartalom méréséhez

A mérési eredmény °Baumé értékben jelenik meg. 1 °Baumé megközelítőleg 1,8 Brix-foknak felel meg, illetve 1 °Baumé hozzávetőlegesen a borban található 1% alkoholtartalomra utal a fermentáció befejeződése után.

Mérési tartomány: 0-27 °Baumé

Kosárba
hi96816 refraktométer

Borászati refraktométer

A digitális refraktométer segítségével a várható alkoholtartalom és a cukor mérése lehetséges a borban vagy a mustban.

Várható alkoholtartalom: 4,9-56,8% v/v
Cukortartalom: 10-75% Brix

Kosárba

A kategória kiemelt termékei:

hi98501 hőmérséklet teszter

CheckTemp® elektronikus zsebhőmérő

A CheckTemp® a HACCP követelmények alapján végrehajtott hőmérséklet-mérések ideális eszköze.

Mérési tartomány: -50,0 és 150,0 °C között

Kosárba
hi151 hőmérséklet teszter

Zsebhőmérő behajtható szondával

A műszer biztonságosan szállítható zsebben is, mivel a szonda behajtása után automatikusan kikapcsol.

Mérési tartomány: -50,0 és 220,0 °C között

Kosárba
hi96816 refraktométer

CheckTemp® Dip

A hőmérő egy 3 m hosszú fexibilis rozsdamentes acél végű szondával rendelkezik, amelynek a segítségével könnyedén mérhetünk a hordokban vagy tankokban egyaránt.

Mérési tartomány: -20,0 és 80,0 °C között

Kosárba

HANNA Instruments Service Kft. © 2018.