HI 84533 Borászati minititrátor a formol szám méréséhez

  • Bruttó ár: 327 127 Ft


Az egyszerűen kezelhető HI 84533 automata minititrátorral a formol szám (azaz a fermentálható nitrogéntartalom) mérése és a pH-érték meghatározása lehetséges a bor (illetve a must vagy gyümölcslé) esetén. Mindkét paraméter fontos szerepet játszik a bor erjedése során. A műszer alkalmazható mind a fehérbor, mind a vörösbor vizsgálatára.

A GLP (helyes laboratóriumi gyakorlat) funkciónak köszönhetően nyomon követhetők a kalibrálási adatok, így kiküszöbölhetők a szennyezett elektród vagy kalibráló oldat által okozott mérési hibák. A keverési sebesség szabályozása automatikus a kevert folyadék súlya és viszkozitása alapján. A mérési eredmény alapján valósidejű grafikon is megjeleníthető a kijelzőn. A mért értékek elmenthetők vagy exportálhatók USB pendrive vagy személyi számítógép segítségével.


Mi is az a formol szám, más néven fermentálható nitrogéntartalom?

A gyümölcslé és a bor fermentálható nitrogéntartalom formájában kifejezett aminosav-koncentrációja a formol metóduson alapuló sav-bázis titrálás útján határozható meg. Az eredményként kapott úgynevezett formol szám (más néven formol index) segítségével a bor és a gyümölcslé minősége jellemezhető. A borban található aminosavtartalom értékét számos tényező befolyásolja, mint például a szőlő érése. Mivel a must erjedésének folyamata során a nitrogén nagyon fontos szerepet játszik, mennyiségét még a fermentálás megkezdése előtt meg kell határozni.


A tartozék vegyi anyagokkal kapcsolatos veszélyességi információk:

Műszaki adatok
Mérési tartomány Alacsony tartomány: 2,14-28,57 meq/l; 0,21-2,85 meq%; 30,0-400,0 mg/l
Magas tartomány: 21,7-71,4 meq/l; 2,14-7,14 meq%; 300-1000 mg/l
pH-érték: -2,0 és 16,0 pH között; -2,00 és 16,00 pH között
pH-mV: -2000,0 és 2000,0 mV között
Hőmérséklet: -20,0 és 120,0 °C között
Pontosság Formol szám: a mért érték 3%-a vagy ±0,1 g/l
pH-érték: ±0,01pH
pH-mV: ±1,0 mV
Hőmérséklet: ±0,4 °C (a hőmérséklet-szonda hibáján kívül)
Mérési metódus Sav-bázis titrálás
Környezet 0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom
Áramellátás 12 VDC hálózati adapter (tartozék)
A műszer tartozékai
Tartozék Reagens-készlet, pH-elektród (BNC), hőmérséklet-szonda, feltöltőoldat az elektród számára, 2 db mérőedény (100 ml), csőkészlet, adagolópumpa-szelep, 1 db fecskendő (5 ml), 1 db műanyag pipetta (1 ml), keverőmágnes, tisztítóoldat a bor által okozott lerakódások és foltok eltávolításához (1-1 db tasak), hálózati adapter, használati utasítás, minőségi tanúsítvány
Méretek és súly
Méretek 200 mm x 150 mm x 235 mm
Súly 2.0 kg

HANNA Instruments Service Kft. © 2018.