HI 99111 Hordozható borászati pH-mérő

  • 163 563 Ft


A HI 99111 borászati pH-mérőműszer kimondottan a borászok számára lett tervezve, a műszer segítségével könnyen ellenőrizhető a bor pH-érték.

A borászati pH-mérések velejárója az elektród felületére rakódó szennyeződés. A standard pH-elektródokkal ellentétben a műszerhez tartozó elektród nyitott átvezetővel rendelkezik. Az ilyen kialakítás előnye, hogy az átvezető sokkal nehezebben dugul el, így ideális a bor és a must méréséhez.

A pH-mérő felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik, így kezelése nem igényel különösebb szakképzettséget, illetve kis mérete révén kényelmesen végrehajthatók a mérések gyakorlatilag bárhol. A műszerrel mind a fehérbor, mind a vörösbor vizsgálata lehetséges.

A műszer készlet formájában vásárolható meg, amely tartalmaz kalibráló és karbantartó oldatokat is.


A pH-érték mérése borban

A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között a pH-értéktől függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. Minél magasabb a pH-érték, annál alacsonyabb a savtartalom. A pH-érték alakulásának fontos tényezői az almasav és borkősav mennyiségi aránya, a káliumtartalom és az összes savtartalom.
A pH-érték a borfajtától függően is eltérő lehet. A magasabb pH-értékű borok hamarabb romlanak meg, mivel kémiailag kevésbé stabilak, és nagyobb eséllyel szaporodnak el bennük a baktériumok is. Az alacsonyabb pH-értékű borok hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, színüket és ízüket. Az ideális pH-értékre a megfelelő fermentáció és fehérjestabilitás érdekében is szükség van.

Műszaki adatok
Mérési tartomány pH‐érték : ‐2,00 és 16,00 pH között
Hőmérséklet: ‐5,0 és 105,0 °C között
Pontosság pH‐érték: ±0,02 pH
Hőmérséklet: ±0,5 °C
Kalibrálás Automatikus, egy‐ vagy kétpontos
Hőmérséklet-kompenzálás Manuális vagy automatikus, ‐5,0 és 105,0 °C között
Környezet 0 és 50 °C között; legfeljebb 100% relatív páratartalom
Áramellátás 3 db 1,5 voltos AAA elem (kb. 1200 óra használatra elegendő)
A műszer tartozékai
Tartozék pH‐elektród, puffer oldatok (4 és 7 pH), tisztítóoldat az elektród tisztításához (2 db tasak), elemek, hordtáska és használati utasítás

Címkék: pH-érték


HANNA Instruments Service Kft. © 2018.