A leggyakrabban mért vízparaméterek az akvarisztikában és a tógazdaságokban

Összegyűjtöttük azokat a paramétereket, amelyeket a leggyakrabban érdemes ellenőrizni az akvarisztikában, a hobbi kerti tavak estén és a halászati tógazdaságokban.

 

Nitrogén-körforgás (ammónia, nitrit, nitrát)

A nitrogén körforgása a természetes vizekben tapasztalható módon játszódik le a kerti tavakban és az akváriumokban is. A vízben, az aljzatban és a szűrőben megtelepedő nitrifikáló baktériumok a halak ürülékéből és az egyéb szerves szennyezőanyagokból keletkező ammóniát oxigén jelenlétében nitritté alakítják. Ezt az első lépést a Nitrosomonas baktériumfajok végzik. A következő szakaszban a Nitrobacter baktériumok a nitritet nitráttá alakítják át.

Az ammónia és a nitrit is mérgező vegyületek. Az ammónia blokkolja az oxigén átvitelét a kopoltyúból a vérbe. Okozhat azonnali és hosszú távú kopoltyúkárosodást is. A nitrit elsősorban a kisebb halakra lehet végzetes hatással már 0,25 ppm koncentráció esetén is, mivel a vér oxigénszállító képességét blokkolva károsítja a halak idegrendszerét, máját, veséjét és lépét.

A nitrogén-körforgás utolsó eleme a nitrát, amely a halakra nézve ártalmatlan. A növények életciklusában nagyon fontos szerepet játszik, mint alapvető tápanyag.

Javasolt határértékek:

 • Ammónia lehetőleg 0 mg/l (ppm)
 • Nitrit lehetőleg 0,25 mg/l (ppm) alatt
 • Nitrát 50-60 mg/l (ppm) között
 • Nitrát tengeri akvárium esetén < 30 mg/l (ppm)
 • Ammónia teszter
 • Nitrit teszter
 • Nitrát teszter
 • Többparaméteres fotométer

HI 700 Checker HC ammónia koloriméter

A Checker segítségével az ammóniatartalom vizsgálható 0,00 és 3,00 mg/l (ppm) között.

Ammónia teszter A termékre

Ideális választás akvaristáknak, hobbikerti tó tulajdonosoknak

HI 764 Checker HC nitrit koloriméter

A Checker segítégével az nitrittartalom vizsgálható 0 és 200 µg/l (ppb) között.

Nitrit teszter A termékre

Ideális választás akvaristáknak, hobbikerti tó tulajdonosoknak

HI 3874 nitrát tesztkészlet

A tesztkészlet segítségével a nitrát-tartalom vizsgálható 0 és 50 mg/l (ppm) között.

Nitrát tesztkészlet A termékre

Ideális választás halgazdaságok és halastó-tulajdonosok számára

HI 83303 Többparaméteres halászati fotométer

A fotométerrel a halgazdaságokban leggyakrabban vizsgált vízparaméterek mérhetők: alkalitás (lúgtartalom), ammónia, kalcium, klór, réz, nitrát, nitrit, oldott oxigén, pH-érték és foszfáttartalom.

Többparaméteres halászati fotométer A termékre

Ideális választás halgazdaságok és halastó-tulajdonosok számára

Hőmérséklet

A biológiai és kémiai események általában gyorsabban történnek magasabb hőmérsékletű, illetve kisebb méretű tavakban. Minden 5 °C hőmérséklet-emelkedés megduplázza a biológiai aktivitást. A víz melegedésével az ammónia mérgező hatása erősödik, a vízben oldható oxigén mennyisége pedig csökken. A halak kevésbé tolerálják a környezetükben beálló változásokat, beleértve a hőmérsékletet is. Minden változás stresszt jelent számukra. Minél nagyobb és gyorsabb a változás, annál nagyobb stressznek lesznek kitéve. Ez az elsődleges oka annak, hogy a halak jobban fejlődnek nagyobb tavakban.

A víz hőmérsékletének ellenőrzése az akvarisztikában is fontos, mivel a halak egészségének megőrzése szempontjából elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet biztosítása, függetlenül attól, hogy tengeri élőlényeket, aranyhalat, vagy esetleg trópusi édesvízi halakat tartunk.

Javasolt határértékek:

 • Az ideális vízhőmérséklet a kerti tavak esetén 20-25 °C között van, de elfogadható a 2 és 30 °C közötti tartomány.
 • Az akváriumok esetén az ideális hőmérséklet-tartomány számos tényezőtől függ, mint például hogy honnan származnak a benne tartott élőlények.

HI 147 Zsebhőmérő mágneses rögzítéssel

A műszer segítségével a víz hőmérséklet mérhető -50,0 és 150,0 °C között.

Zsebhőmérő mágneses rögzítéssel A termékre

Ideális választás akvaristáknak, hobbikerti tó tulajdonosoknak

pH-érték

A víz kémiai minőséget leginkább a pH-érték jellemzi. Ezt mindig azonos napszakban kell mérni, mert napközben jelentősen változik. A legalacsonyabb kora hajnalban, míg délutánra éri el a maximumot. A kerti tóban a különböző salakanyagokból nitrogénvegyületek keletkeznek, amelyek oxidációja során savak jönnek létre. Ha a víz alkalitása (lúgtartalma) alacsony, azaz nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű oldott ásványi só (kalcium-karbonát, magnézium-karbonát), akkor e savak jelentős mértékben lecsökkenthetik a víz pH-értékét, azaz savas kémhatásúvá teszik. A legtöbb hal még elviseli az 5 pH-t is, de a nitrifikációt végző baktériumok nem. A 9,0 pH fölötti érték hosszabb távon vesekárosodást okoz a halak esetében.

Az akvárium vizének pH-értékét is érdemes stabilan az optimális tartományban tartani, mivel így csökkenthető a halakat és más vízi élőlényeket érő stressz, így még ellenállóbbak lehetnek a betegségekkel és más stresszorokkal szemben.

Javasolt határértékek:

 • A természetese vizek és a kerti tavak esetén az élővilág szempontjából a 6,5 és 8,5 pH közötti érték a megfelelő.
 • Az akvárium estén az ideális pH-tartományt a benne tartott halak fajtája határozza meg, illetve az, hogy édesvízi vagy tengeri akváriumról van szó.
 • HALO vezeték nélküli pH mérő
 • pHep cseppálló pH mérő
 • Checker Plus pH mérő
 • Professzionális terepi pH, DO mérő

HI 12302 HALO vezeték nélküli pH mérő

Végezzen laboratóriumi pontosságú pH méréseket az okos telefonjával. Mindösszesen a HALO vezeték nélküli pH elektródra és az ingyenesen letölthető HANNA Lab alkalmazásra van szüksége hozzá.

HALO vezeték nélküli pH mérő A termékre

Ideális választás akvaristáknak, hobbikerti tó tulajdonosoknak

HI 98107 pHep cseppálló pH mérő

A cseppálló pH mérő teszter széles körben használható a mezőgazdaságtól, az akvarisztikán át, egészen az élelmiszeriparig.

pHep cseppálló pH mérő A termékre

Ideális választás akvaristáknak, hobbikerti tó tulajdonosoknak

HI 98100 Checker Plus pH mérő

A HANNA Instruments legnépszerűbb és legkönnyebben használható pH mérője.

Checker Plus pH mérő A termékre

Ideális választás akvaristáknak, hobbikerti tó tulajdonosoknak

HI 98196 Többparaméteres halászati pH és DO mérő

A professzionális terepi többparaméteres műszerrel a pH-érték, a redoxpotenciál, az oldott oxigéntartalom, a légköri nyomás és a hőmérséklet mérhető.

Többparaméteres halászati pH és DO mérő A termékre

Ideális választás halgazdaságok és halastó-tulajdonosok számára

Alkalitás (lúgosság)

A víz alkalitása a benne lévő lúgos összetevők számával függ össze. Gondolhatunk rá úgy is, mint a pH érték „erőssége”. Ha az alkalitás alacsony, akkor egészen kis mennyiségű sav is jelentős pH-értékbeli változást okozhat. Ahogy azt fentebb is írtuk, a pH-értéknél az alkalitás összefügg a vízben oldott kalcium, magnézium és egyéb összetevők mennyiségével, ezért a kemény víz lúgtartalma magasabb. (Emiatt sokan karbonát-keménységet (kH) mérnek, és ebből következtetnek az alkalitásra.)

A betonozott tavak falából kiszivárgó mész a magas lúgtartalom egyik fő forrása, de a párolgási veszteség is növeli, mert az anyagok koncentrációja megnő. Csökkenti viszont a baktériumtevékenység, amely savas összetevőket állít elő, amelyek kombinálódnak a lúgos összetevőkkel.

A tengeri akváriumok esetében is fontos a lúgosság vizsgálata, mert jelentős szerepet játszik a korallok meszesedésében, illetve más tengeri organizmusok vázépítésben is.

Javasolt határértékek:

 • A tavak estén az optimális érték 100 ppm körül van, de az 50-200 ppm közötti tartomány is elfogadhatók.
 • Az akváriumok estén az ideális tartomány 142-215 ppm között van (8-12 dKH).
 • Checker HC tengervíz lúgosság ppm
 • Checker HC lúgosság mérő édesvíz

HI 755 Checker HC tengervíz lúgosság koloriméter

A Checker segítségével a tengervizes akváriumok alkalitása vagy más néven a lúgtartalma vizsgálható 0 és 300 mg/l (ppm) között.

Checker HC tengervíz lúgosság koloriméter A termékre

Ideális választás akvaristáknak

HI 775 Checker HC édesvíz lúgosság koloriméter

A Checker segítségével az édesvízi akváriumok és tavak alkalitása vagy más néven a lúgtartalma vizsgálható 0 és 500 mg/l (ppm) között.

Checker HC édesvíz lúgosság koloriméter A termékre

Ideális választás kerti tó tulajdonosoknak

Oldott oxigén (DO)

A levegő összetevői feloldódnak a vízben, egészen addig a pontig, amíg már a víz nem tud többet felvenni belőlük; ezt telítettségnek (idegen szóval szaturációnak) nevezzük. A telítettségi pont minden gáznál más és számos tényezőtől függ, amelyek közül a hőmérséklet a legfontosabb. A hőmérséklet növekedésével a víz egyre kevesebbet tud felvenni a gázokból. Az oxigén esetében például 10 °C vízhőmérséklet mellett a telítettségi pont 11,5 mg/l, míg 21 °C esetén ez 9 mg/l.

A halak oxigénfogyasztása szorosan összefügg a víz hőmérsékletével. Anyagcseréjük lényegét enzimek által katalizált, hőmérsékletfüggő kémiai reakciók alkotják. Az anyagcsere és a halak aktivitása a hőmérséklettel nő, növelve oxigénigényüket is. Optimális hőmérsékletnél az oxigénfogyasztás nagy a gyors növekedés és a jelentős aktivitás miatt. Az optimális hőmérséklet fölött a halak stresszt élnek át, mely aktiválja figyelmeztető- és védekező-rendszereiket, melyek oxigénfogyasztása igen nagy. Mint már említettük, a hőmérséklet növekedésével csökken az oxigén telítettségi szintje. E két tényező együttesen határozza meg azt a maximális hőmérsékletet, amelyben a halak még életben maradnak.

Javasolt határértékek:

 • Ha az oldott oxigén szintje 3 mg/l alatt van, akkor a halak általában nem maradnak életben. 3-4 mg/l koncentráció estén a halak a víz felszínén pipálnak. A nitrifikációt végző baktériumok is elpusztulhatnak, ez tovább súlyosbítja a helyzetet. A halak elfogadhatóan érzik magukat és egészségesek maradnak 5-6 mg/l oldott oxigénkoncentráció mellett is, azonban az az ideális, ha a tó vizének oxigénszintje mindig a telítettségi szint közelében van.
 • Hordozható oldott oxigénmérő polarográfiás szondával
 • Hordozható oldott oxigénmérő galván szondával

HI 9146 Hordozható oldott oxigénmérő polarográfiás szondával

A hordozható oldott oxigénmérő segítségével az élővizek oxigén szintje határozható meg 0,0-45,00 mg/l között vagy 0,0-300,0% között.

Hordozható oldott oxigénmérő polarográfiás szondával A termékre

Ideális választás halgazdaságok és halastó-tulajdonosok számára

HI 9146 Hordozható oldott oxigénmérő galván szondával

A hordozható oldott oxigénmérő segítségével a halastavak oxigén szintje határozható meg 0,0-50,00 mg/l között vagy 0,0-600,0% között. A galván oldott oxigén szondának köszönhetően sokkal kevesebb polarizációs időt igényel és így gyorsabb DO mérést tesz lehetővé.

Hordozható oldott oxigénmérő galván szondával A termékre

Ideális választás halgazdaságok és halastó-tulajdonosok számára

Foszfor

A növények fontos tápanyaga, viszont túlzott koncentrációja az algásodás egyik okozója. Az algák a növényzet által nem hasznosított foszfort rendkívül gyorsan képesek felvenni és raktározni. A magas foszforszintet okozhatja kútról történő vízfeltöltésnél a talajból bemosódott műtrágya vagy szennyvízmaradék. Dísztavaknál előfordulhat a tó körüli fűnyírásnál vízbe kerülő nyesedék, illetve a lehulló lomb, melyet mielőbb el kell távolítani.

Bár a foszfor elengedhetetlen az élethez, az akvárium lakóinak mégis problémákat okozhat, például a korall esetében, ahol a felesleges foszfor megakadályozhatja a meszesedést. A tengeri akváriumokban található foszfor legfőbb forrása az élelmiszer, ezért, ha lehet, akkor kerülni kell a felesleges etetést. Bár a magas foszforszint káros lehet, annak teljes hiánya is problémákat okozhat, mivel a foszfor elengedhetetlen a szövetek növekedéséhez. Mindezek miatt a foszforszintet rendszeresen kell ellenőriznie minden akvaristának.

Javasolt határértékek:

 • Kerti tavak estén 2 mg/l alatt érdemes tartani a foszfor koncentrációját.
 • Akváriumok estén az optimális foszfortartalom 0 µg/l felett és 20 µg/l (ppb) alatt van.

HI 736 Checker HC foszfor koloriméter

A Checker segítségével a foszfor tartalom vizsgálható 0 és 200 µg/l (ppb) között.

Foszfor teszter A termékre

Ideális választás akvaristáknak, hobbikerti tó tulajdonosoknak

Kalcium

A megfelelő kalciumtartalom elengedhetetlen feltétele az egészséges tengeri akváriumoknak. A korallok, a korall-algák és más tengeri organizmusok is kalciumot igényelnek a meszesedéséhez és a növekedéshez, ezért az ilyen típusú akvárium esetében biztosítani kell a rendszeres kalcium-utánpótlást az egészséges állapot megőrzése érdekében.

Javasolt határértékek:

 • A tengeri akváriumok esetén az optimális tartomány 350 és 450 mg/l (ppm) között van.

HI 758 Checker HC kalcium koloriméter

A Checker segítségével a tengervizes akváriumok kalcium tartalom vizsgálható 200 és 600 mg/l (ppm) között.

Kalcium teszter A termékre

Ideális választás akvaristáknak

Sótartalom

A tengervízben oldott sók mennyiségét két módon mérhetjük. Mérhetjük a só ezrelékes részarányát (ez a ppt, azaz „part per thousand”), vagy a víz fajsúlyát kg/dm3 mértékegységben. A sótartalmat nem befolyásolja a hőmérséklet, de a fajsúlyt igen, így érdemes olyan mérőműszert vásárolni, amely rendelkezik automatikus hőmérséklet-kompenzációval.

Javasolt határértékek:

 • Természetes környezetben a korallszirtek sósűrűsége általában 1,025 kg/dm3 (35 ppt). Tengeri akváriumban az 1,023 kg/dm3 érték az ideális.
 • Sótartalom teszter
 • Refraktométer a tengervíz sótartalmának vizsgálatához

HI98319 Sótartalom teszter

A sótartalom teszter segítségével a tengeri akváriumok sótartalma vizsgálható. A műszer széles mérési tartománnyal rendelkezik és három féle mértékegységben képes megadni a víz sótartalmát: 0,0–70,00 ppt között, 0,0-70,0 PSU között vagy a tengervíz fajsúlyában 1,000-1,041 (S.G.) között.

Sótartalom teszter A termékre

Ideális választás akvaristáknak

HI96822 Refraktométer a tengervíz sótartalmának vizsgálatához

A refraktométer segítségével két egyszerű lépésben határozható meg a sótartalom. Első lépésben nullázuk a műszert desztillált vagy ioncserélt vízzel, majd második lépésben egy csepp mintát csöppentünk az érzékelőre és megnyomjuk a READ gombot és leolvassuk a mért értéket.

Refraktométer a tengervíz sótartalmának vizsgálatához A termékre

Ideális választás akvaristáknak

Vízkeménység

A vízkeménység a vízben oldott különféle sók koncentrációját jelenti. Külön definiáljuk a változó keménységet (karbonát keménység) és az állandó keménységet. Együtt adják az összes keménységet.

A karbonát-keménységért a kalcium és a magnézium szénsavas sói, a hidrokarbonátok a felelősek. Az állandó keménységet a különféle sók (klorid, szulfát, foszfát) koncentrációja adja.

A karbonát-keménység mutatja meg, hogy mekkora lúg- vagy savmennyiséget tud a biológiai rendszer semlegesíteni, ebből kifolyólag a karbonát-keménység képes csökkenteni a pH-érték ingadozását.

Javasolt határértékek:

 • A tengervíz karbonát-keménysége minimum 6-7 nk° kell, hogy legyen, korallos medencékben ajánlott a 10-12 nk°.

HI3812 Összkeménység tesztkészlet

A tesztkészlet segítségével a víz összkeménysége mérhető kalcium-karbonát formában (CaCO3) 0 és 300 mg/l között.

Összkeménység tesztkészlet A termékre

Ideális választás akvaristáknak


HANNA Instruments Service Kft. © 2021.