Bor és must vizsgálat

boraszat

A bor és a must főbb paramétereinek vizsgálata

Szegedi telephelyünkön a környék borászatai számára kínáljuk új szolgáltatásunk.

Rövid határidővel vállaljuk a bor és must csomagunkban foglalt borászati paramétereinek (lásd lentebb) vizsgálatát a must és a kész bor esetén.

Tekintsük át, hogy miért fontos vizsgálnunk a bor pH értékét, kén-dioxid tartalmát és savtartalmát, illetve hogy mi is az a formol szám.

Miért kell a pH-értéket mérni a borban?

A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között a pH-értéktől függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. A magasabb pH-értékű borok hamarabb romlanak meg, mivel kémiailag kevésbé stabilak, és nagyobb eséllyel szaporodnak el bennük a baktériumok is. Az alacsonyabb pH-értékű borok hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, színüket és ízüket.

A kén-dioxid mérésének jelentősége a borászatban

A kén-dioxid borhoz adásának egyik fontos célja a baktériumok és az élesztő szaporodásának elkerülése, illetve antioxidánsként alkalmazzák a barnulás megelőzésére. A borhoz adott kén-dioxid egy része azonnal kötötté válik. A kötetlen kén-dioxid mennyisége jelenti a szabad kén-dioxidtartalmat, ez felelős a bor védelméért. A kötött és a szabad kén-dioxid mennyisége a bor összes kén-dioxidtartalmát jelenti.

Miért vizsgáljuk az összes savtartalom mértékét a borban?

A megfelelő arányú savtartalom kívánatos tulajdonság, mivel neki köszönhető a bor karaktere. Az összes savtartalom (más néven titrálható savtartalom) a kötött és illékony savak együttes mennyisége. Az összes savtartalom közvetlenül befolyásolja a bor színét és ízét. A túl magas savtartalom a bort csípőssé teheti, a túl alacsony miatt a bor erőtlen lehet. A megfelelő savtartalom teszi a bort üdítővé és az étkezés ideális kísérőjévé.

Mi is az a formol szám, más néven fermentálható nitrogéntartalom?

A gyümölcslé és a bor fermentálható nitrogéntartalom formájában kifejezett aminosav-koncentrációja a formol metóduson alapuló sav-bázis titrálás útján határozható meg. Az eredményként kapott úgynevezett formol szám (más néven formol index) segítségével a bor és a gyümölcslé minősége jellemezhető. A borban található aminosavtartalom értékét számos tényező befolyásolja, mint például a szőlő érése. Mivel a must erjedésének folyamata során a nitrogén nagyon fontos szerepet játszik, mennyiségét még a fermentálás megkezdése előtt meg kell határozni.

Néhány szempont, hogy miért érdemes minket választani.

  • Két választható csomag + külön almasav mérés
  • Egynapos határidővel vállaljuk a mustok és borok vizsgálatát
  • Szakképzett és hozzáértő vegyész végzi a méréseket
  • Elérhetőek vagyunk Szegeden az Alsó-kikötő soron

Hívja a +36 30 453-7854 telefonszámot.


HANNA Instruments Service Kft. © 2022.