HI 83749 Fotométer (zavarosság, bentonit)

  • Bruttó ár: 369 532 Ft


A hordozható HI 83749 borászati fotométer segítségével a borban található zavarosság mérése és a bentonitigény meghatározása lehetséges. A palackozott fehérbor gyakori problémája a fehérjekicsapódás, amelyet a bor stabilizálásával lehet megelőzni. Erre a célra alkalmazzák a bentonitot. A különböző bentonitfajták kapacitása eltérő lehet, így fontos az előzetes műszeres ellenőrzés. E fotométer alkalmazásának célja e vizsgálat megkönnyítése.

A folyamatos mérési mód segítségével megfigyelhető a lebegő részecskék ülepedésének mértéke, míg átlagszámító módban több zavarosságmérés átlaga határozható meg, amely akkor hasznos, ha a minta eltérő méretű részecskéket tartalmaz. A tartozékok között megtalálható a méréshez szükséges valamennyi eszköz és reagens.


A bentonit használatának borászati jelentősége

A palackozott fehérbor gyakori problémája a fehérjekicsapódás, így a bort stabilizálni kell a palackozás előtt. Elterjedt stabilizáló reagens a kaolinhoz hasonló, vulkanikus agyagszerű bentonit. Növeli a bor tisztaságát és stabilitását, de az üledék, illetve a csersav és a szín redukciója miatt van negatív hatása is. A különböző bentonitfajták eltérő fehérjeeltávolító‐kapacitással rendelkeznek, így fontos az előzetes labortesztek végrehajtása.

A fehérjestabilizálás nem okoz problémát a vörösbor esetén a viszonylag magas fenol‐koncentráció miatt, mivel az instabil fehérje még a palackozás előtt kicsapódik. A vörösborhoz adott bentonit csökkenti a kolloidrészecskék mértékét, azaz növeli a membrános szűrhetőséget. Az alacsony fenoltartalmú borok (mint a rozé) esetén palackozás előtt ellenőrizni kell a fehérje‐stabilitást. Meghatározható a várható fehérje‐kicsapódás, illetve a stabilitás növeléséhez szükséges bentonit‐mennyiség. A kelleténél több bentonit miatt károsodhat a bor íze, testessége és színe.


A tartozék vegyi anyagokkal kapcsolatos veszélyességi információk:

Műszaki adatok
Mérési tartomány 0,00‐9,99 NTU; 10,0‐99,9 NTU; 100‐1200 NTU
(a műszer automatikusan választja ki a mérési tartományt)
Pontosság A mért érték ±2%‐a +0,05 NTU
Környezet 0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom
Áramellátás 4 db 1,5 voltos AA elem vagy 12 VDC hálózati adapter
A műszer tartozékai
Tartozék 6 db küvetta és kupak, 4 db kalibráló küvetta, Bentocheck reagens és szilikon-olaj, 1 db automatikus pipetta (1000 μl) 2 db heggyel és használati útmutatóval, 4 db üvegfiola (25 ml) kupakkal, 1 db fecskendő (1 ml) 2 db heggyel, 1 db tölcsér, 25 db szűrőpapír, 5 db elektronikus azonosító tartóval, törlőkendő a küvetták tisztításához, 4 db elem, hálózati adapter, használati utasítás, minőségi tanúsítvány, hordtáska
Méretek és súly
Méretek 85 mm x 80 mm x 225 mm
Súly 512 g

Címkék: borászat, zavarosság, bentonitigény


HANNA Instruments Service Kft. © 2019.