HI 5222 Laboratóriumi ionszelektív műszer

 • Bruttó ár: 373 571 Ft


HI 5222 Laboratóriumi asztali pH/ORP és ionszelektív (ISE) mérő

A HI5222 laboratóriumi asztali pH/ORP és ionszelektív (ISE) mérőműszert két mérési csatornával láttuk el így a felhasználó egy műszer segítségével mérhet egyszer két különböző paramétert is. A műszer univerzális BNC csatlakozókkal rendelkezik, így a széles pH, ORP és ISE elektród kínálatunkból választható ki a mérési igényeihez leginkább megfelelő elektród. A pH mérő számos további hasznos funkcióval rendelkezik, mint az adatmentés, a grafikonábrázolás, a GLP funkció és a többpontos pH és ISE kalibráció.

Az pH mérő főbb jellemzői

 • Kombinált újratölthető üveg pH elektród általános laboratóriumi vizsgálatokhoz
 • Széles pH mérési tartomány -2,000 pH és 20,000 pH között*
 • Választható pH-felbontás 0,1 pH; 0,01 pH vagy 0,001 pH
 • ±0,002 pH pontosság 0,001 pH értékes felbontás esetén
 • Automatikus hőmérséklet-kompenzálás (-20,0 és 120,0 °C között)*
 • mV mérési tartomány ±2000 mV-ig, ±0,2 mV-os pontossággal
 • Ötpontos pH kalibráció 8 standard és 5 egyedi érték alapján
 • Ötpontos ISE kalibráció 5 stanadard vagy 5 egyedi érték alapján
 • CAL Check funkció a kalibráció ellenőrzéséhez
 • GLP (helyes laboratóriumi gyakorlat) funkció a kalibrálási adatok megjelenítéséhez
 • Adatmentés (manuális, AutoHold, illetve automatikus a megadott időközönként)
 • Adatátvitel USB-B porton keresztül
* A valós mérési tartomány a használt pH elektródtól függ
A HI5222 tulajdonságai
komplett pH mérő csomag

Teljes pH mérő csomag:

A műszer tartozékai: mérőműszer, HI1131B pH elektród, HI7662-W hőmérséklet-érzékelő, HI70004P 4,01 pH értékű tasakos kalibráló oldat (2x25 ml), HI70007P 7,01 pH értékű tasakos kalibráló oldat (2x25 ml), HI700601 tasakos általános elektródtisztító oldat (2x25 ml), HI7082 3,5M KCl elektrolit (30 ml), HI76404W elektródtartó kar, hálózati adapter, elektród feltöltő pipetta, magyar nyelvű használati útmutató és minőségi tanúsítvány.

Két csatorna

A műszer két mérési csatornával rendelkezik, ezekhez pH, ORP vagy ISE elektród csatlakoztatható. Minden csatorna rendelkezik egy BNC, egy referencia és egy hőmérséklet-érzékelő csatlakozással. A két csatorna galvanikusan elszigetelt, ennek köszönhetően a két elektróddal hajtható végre a mérés egyszerre ugyanabban a mintában bármilyen interferencia nélkül.

A pH mérő részletes műszaki jellemzői


Személyre szabható kezelőfelület

Különféle mérési módok érhetők el a műszer használatakor, mint például az egyszerű (basic) mérési mód GLP adatokkal vagy anélkül, valósidejű grafikonábrázolási mód vagy az adatrögzítési mód.
Megadható a kalibráció stabilitásának kritériuma: gyors, közepes vagy pontos. A műszer riasztást is képes adni a megadott tartományon kívüli mért értékek esetén.

Színes LCD kijelző

A LCD kijelező színei személyre szabhatók, továbbá elérhető a valós idejű grafikonábrázolás is. A felhasználó élményt a virtuális gombok teszik még nagyszerűbbé.

Érintőgombos kezelőfelület

A műszer használata a nyolc darab érintőgomb segítségével történik, amelyek között négy dedikált gomb van. Ezek segítségével a rutinműveletek végezhetők el (pl. a kalibráció vagy a mérési módok közötti váltás). A további négy gomb az úgynevezett "virtuális gomb", melyek a funkciója az adott sziutációtól függ (pl. kilépés, adatrögzítés kezdése/befejezése, stb.).

Választható kalibráció

A kalibrálás beállításainál választhatjuk az automatikus puffer felismerést, a félautomatikus vagy a manuális kalibrálást. Ezek után a kalibrációt öt pontra végezhetjük el nyolc választható standard érték (1,68; 3,00; 4,01; 6,86; 7,01; 9,18; 10,01 és 12,45 pH) és öt egyéni puffer érték alapján.

GLP (Helyes Laboratóriumi Gyakorlat)

A GLP adatok, azaz a kalibrációval kapcsolatos információk egy gombnyomással elérhetők. A műszer tárolja a kalibráció dátumát, idejét, a használt puffereket, és a slop értékét. Az offset érték csak a pH elektródok estében megtekinthető.

CAL Check funkció

A beépített funkciónak köszönhetően a műszer figyelmezteti a felhasználót, ha a kalibráció során valamilyen probléma lép fel (az elektród sérült/törött vagy az oldatok szennyezettek). Kalibráció után megjelenik az elektród állapota, amelyet a készülék a slope és offset értékek alapján számít.

Adattárolás

Három adatrögzítési mód választható ki: automatikus, manuális és automatikus kimerevítés. 100 rögzítési adatcsoport (automatikus vagy manuális mód esetén), adatcsoportonként max. 50.000 adat menthető el. Az automatikus adatrögzítéshez beállítható a mintavételi időköz.

Adatátvitel

Az elmentet adatok egyszerűen átmásolhatók a számítógépre egy USB kábel és a HI92000 szoftver segítségével.

A tartozékok külön vásárolhatók meg.

Az ISE mérés részletes műszaki jellemzői


Választható mértékegység

Az ionszelektív mérés és kalibráció során több különböző mértékegység közül választhatunk: ppt, g/l, mg/ml, ppm, mg/l, µg/ml, ppb, µg/l, mg/ml, M, mol/l, mmol/L, %w/v.

ISE kalibráció

5 pontos kalibráció lehetséges standard és egyedi értékek alapján.

Előre programozott módszerek

Az ionkoncentráció meghatározása könnyebben elvégezhető az előre programozót módszerek segítségével. A műszer a kijelzőn megjelenő utasításokkal automatikusan végigvezeti a felhasználót az ionszelektív mérés folyamatán, illetve automatikusan elvégzi a szükséges számításokat is. Az előre programozott módszerek használatával, nagyobb pontossággal lesz képes mérni az ionkoncentrációt elkerülve a közvetlen ionszeletív mérésből fakadó pontatlanságokat.

Ionszelektív elektródok listája

Known Addition (ismert koncentrációjú anyag hozzáadása)

Ennél a mérési módnál a mért iont tartalmazó, ismert koncentrációjú standard oldatot adunk a mintához. A mV-potenciál különbsége alapján kiszámítható a minta ionkoncentrációja.

Known Subtraction (ismert koncentrációjú anyag kivonása)

Ennél a mérési módnál ismert koncentrációjú standard oldatot adunk a mintához, amely reakcióba lép a mérendő ionnal. Ismerni kell a standard oldat és a minta közötti sztöchiometrikus arányt. A mV-potenciál különbsége alapján kiszámítható a minta ionkoncentrációja.

Analyte Addition (minta hozzáadása)

Ez a módszer hasonló a „Known Addition” metódushoz azzal a különbséggel, hogy arányos mennyiségű mintát adunk egy ismert koncentrációjú standard oldathoz. A minta és a standard oldat ugyanazt az iont tartalmazza. A mV-potenciál különbsége alapján kiszámítható a minta ionkoncentrációja.

Analyte Subtraction (minta kivonása)

Ennél a metódusnál arányos mennyiségű mintát adunk egy ismert koncentrációjú standard oldathoz, amely részlegesen reakcióba lép a mérendő ionnal. Ismerni kell a standard oldat és a minta közötti sztöchiometrikus arányt. A mV-potenciál különbsége alapján kiszámítható a minta ionkoncentrációja.

Általános célú laboratóriumi pH elektród

A pH mérő tartozéka HI1131B kombinált laboratóriumi pH elektród. Anyagának és kialakításának köszönhetően 0 és 14 pH között, akár 100 °C hőmérsékletig is használhatjuk az elektródot.


üveg ph elektród

A nagy érzékelőfelület optimális kapcsolatot biztosít az elektród pH érzékelője és a mérendő minta között. A porózus kerámia átvezetőn keresztül a referencia oldat könnyen a mérendő mintába áramlik, amely pontos és gyors pH mérést tesz lehetővé.

újratölthető elektród

Idővel csökken az elektródban találhat elektrolit mennyisége. Ez a HI 7082 (3,5 M KCl) oldattal tölthető újra.

bnc csatlakozó

Az elektród BNC csatlakozóval rendelkezik, így szinte bármilyen BNC csatlakozós műszerrel kompatibilis.

Jó volna ha pH/ORP és ionszelktív mérések mellett a vezetőképességet is tudná mérni?

Válassza a HI 5522 Laboratóriumi asztali pH/ORP/ISE/EC/TDS/ellenállás és sótartalom mérőműszerünk.


hi5522 ph/orp/ise/ec/tds mérő

HI 5522 Laboratóriumi asztali pH/ORP/ISE/EC/TDS/ellenállás és sótartalom mérőműszer

A műszer segítségével nem csupán pH, redoxpotenciál (ORP) és ionszelektív méréseket végezhet, hanem egy készülékkel még a vezetőképesség (EC), az összes oldott sótartalom (TDS), az ellenállás és a sótartalom értékét is meg tudja vizsgálni.

* az ionszelektív mérések külön megvásárolható ISE elektródokkal végezhetők el

Gyakori kérdések


Nagypontosságú mérések elvégzéséhez minden alkalommal a mérés megkezdése előtt érdemes kalibrálni.

Ha hosszabb ideje nem használta a pH mérőt, akkor érdemes a mérések előtt kalibrálni a műszert.

Amennyiben naponta használja a műszert és a mérések nem igényelnek laboratóriumi pontosságot, úgy elegendő hetente egy alkalommal kalibrálni a pH mérőt.

Igen. A műszereinkre 1 év garanciát adunk, míg az elektródokra fél év garanciát vállalunk.
Természetesen, hiszen rendelkezésre áll a hazai szervizünk. A megvizsgálni kívánt műszert személyesen vagy postai úton kell eljuttatni a 6726 Szeged Alsó-kikötő sor 11/C címre egy rövid e-mail vagy levél kíséretében a tapasztalt hibával kapcsolatosan.

Általában elmondható, hogy az esetek legnagyobb többségében nem a mérőműszer hibásodik meg, hanem a pH elektród. Egy helyesen karbantartott és használt pH elektród átlagos élettartama 1,5-2 év lehet, azonban ezt számos tényező befolyásolhatja, amelyekről itt tájékozódhat. Az elektród helyes karbantartásáról itt olvashatók további információk.

Összefoglalva a pH mérőműszer akár több tíz évig is használható marad, míg az elektródok esetén számolni kell a 1,5 vagy 2 évenkénti cserére, helyes karbantartás mellett is.

A pH elektródra használaton kívül mindig helyezzük vissza a védőkupakot és a kupak tartalmazzon néhány milliliter elektródtároló oldatot (HI 70300S) vagy, ennek hiányában, 7,01 pH értékű kalibráló puffer oldatot.

Figyelem! Soha ne tárolja a pH elektródot desztillált vagy ioncserélt vízben és lehetőleg csapvízben se. Továbbá kerülje az elektród szárazon való tárolását is.

A tapasztalatok alapján a 4,01 pH értékű és a 7,01 pH értékű oldatok a felbontás után hűvös helyen tárolva igen sokáig megőrzik a stabilitásukat.

Fontos megjegyezni, hogy a magasabb pH értékű pufferek (10 pH feletti értékek) kevésbé stabilak, felbontás után, mint az alacsonyabb értékűek. Mivel a levegőből CO2 diffundál az oldatba és ott szénsavat képez, amely csökkenti az puffer pH értékét.

Ha lehetséges, akkor mindig friss kalibráló oldatokat használjon, hiszen a kalibrálás csak annyira lesz pontos, amennyire helyesek az oldatok. A pufferek szennyeződését elkerülendő, sose öntse vissza a megmaradt oldatot a palackba.

Műszaki adatok
Mérési tartomány pH-érték: -2,0 és 20,0 pH; -2,00 és 20,00 pH; -2,000 és 20,000 pH között
ORP: ±2000 mV
ISE: a megvásárolt ISE-elektródtól függ
Hőmérséklet: -20,0 és 120,0 °C között; 253,15 és 393,15 K között
Pontosság pH-érték: ±0,1 pH; ±0,01 pH; ±0,002 pH
ORP: ±0,2 mV
ISE: ±0,5% (egy vegyértékű ionok); ±1% (két vegyértékű ionok)
Hőmérséklet: ±0,2 °C; ±0,2 K (a szonda hibáján kívül)
Kalibrálás Automatikus, legfeljebb ötpontos, 8 standard és 5 egyedi érték alapján
Hőmérséklet-kompenzálás Automatikus vagy manuális, (-20,0 és 120,0 °C között)
Adatrögzítés Csatornánként max.100.000 mérés adatai menthetők el 100 adatcsoportban, adatcsoportonként 50.000 mérés adataival.
Választható adatrögzítési funkciók: automatikus, manuális, AutoHold.
Beállítható adatrögzítési időintervallum: 1 másodperc és 180 perc között
Adatátvitel USB-B
Környezet 0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom
Áramellátás 12 VDC hálózati adapter (tartozék)
A műszer tartozékai
Tartozék pH-elektród, hőmérséklet-szonda, tisztítóoldat, 4,01 és 7,01 pH-s puffer-oldatok, elektrolit-oldat az elektród újratöltéséhez, tartóállvány az elektród rögzítéséhez, hálózati adapter és használati utasítás
Méretek és súly
Méretek 231 mm x 94 mm x 160 mm
Súly 1.0 kg

Címkék: pH-érték, redoxpotenciál (ORP)


HANNA Instruments Service Kft. © 2020.