HI 83748 Fotométer (borkősav)

  • Bruttó ár: 191 834 Ft


A hordozható HI 83748 borászati fotométer segítségével a borban található borkősavtartalom mérése lehetséges. A borkősavtartalom egyike a borkészítés folyamata során figyelemmel kísérendő paramétereknek. Aránya, koncentrációja és összetétele a bor pH-értékétől függ.

A műszer segítségével néhány egyszerű lépésben ellenőrizhető a bor borkősavtartalma. Az egyszerűen kezelhető mérőeszköz kezelése nem igényel különösebb szakképzettséget. A tartozékok között megtalálható a méréshez szükséges valamennyi eszköz és reagens.


A borkősav borászati szerepe és jelentősége

A borkősavtartalom nem összekeverendő az összes vagy titrálható savtartalommal, amelyet szintén gyakran fejeznek ki borkősavtartalomban. A borkősav a borban alapvetően megtalálható sav (a teljes savtartalom akár 60%‐a), de egyéb savak, mint például az almasav, a citromsav és számos illósav is részét képezik az összes savtartalomnak.

A borkősav egyike a borban található legfontosabb savaknak. Jelentősége a bor stabilitásának fenntartásában rejlik. Borkősav, kálium‐bitartarát vagy kalcium‐tartarát formájában található meg. Aránya a pH‐értéktől függ. A kristályos lecsapódás (azaz a tartarát kicsapódása) a bor érésének mellékjelensége, de nem elfogadható a kereskedelemi forgalomban. Kialakulását a borkészítők például a bor pH-értékének gondos szabályozásával előzhetik meg.


A tartozék vegyi anyagokkal kapcsolatos veszélyességi információk:

Műszaki adatok
Mérési tartomány 0,0‐5,0 g/l
Pontosság ±0,1 g/l (2,0 g/l esetén)
Környezet 0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom
Áramellátás 4 db 1,5 voltos AA elem vagy 12 VDC hálózati adapter
A műszer tartozékai
Tartozék 2 db küvetta kupakkal, öt méréshez elegendő reagens, 200 μl‐es automatikus pipetta 2 db műanyag heggyel, 5 ml‐es fecskendő heggyel, 12 VDC hálózati adapter, 4 db 1,5 voltos AA elem, kendő a küvetták tisztításához, használati utasítás és hordtáska
Méretek és súly
Méretek 85 mm x 80 mm x 225 mm
Súly 500 g

Címkék: borászat, borkősav


HANNA Instruments Service Kft. © 2019.