HI 84500 Borászati minititrátor a kén-dioxidtartalom méréséhez

  • Bruttó ár: 327 127 Ft


A HI 84500 borászati titrátorral a borban megtalálható szabad és összes kén-dioxidtartalom mérése hajtható végre. Lehetséges a redoxpotenciál (ORP) meghatározása is. A műszer alkalmazható mind a fehérbor, mind a vörösbor mérésére. Ez azért fontos, mert vörösbor esetén a hagyományos mérés körülményes, mivel nehezen láthatók a színbeli változások.

A GLP (helyes laboratóriumi gyakorlat) funkciónak köszönhetően nyomon követhetők a kalibrálási adatok, így kiküszöbölhetők a szennyezett elektród vagy kalibráló oldat által okozott mérési hibák. A keverési sebesség szabályozása automatikus a kevert folyadék súlya és viszkozitása alapján. A mérési eredmény alapján valósidejű grafikon is megjeleníthető a kijelzőn. A mért értékek elmenthetők vagy exportálhatók USB pendrive vagy személyi számítógép segítségével.


A kén-dioxid mérésének jelentősége a borászatban

A kén-dioxid borhoz adásának egyik fontos célja a baktériumok és az élesztő szaporodásának elkerülése, illetve antioxidánsként alkalmazzák a barnulás megelőzésére. A borhoz adott kén-dioxid egy része azonnal kötötté válik. A kötetlen kén-dioxid mennyisége jelenti a szabad kén-dioxidtartalmat, ez felelős a bor védelméért. A kötött és a szabad kén-dioxid mennyisége a bor összes kén-dioxidtartalmát jelenti.

A hozzáadott és a kötetlenül maradó kén-dioxid mennyisége közötti kapcsolat összetett, azonban egyértelmű, hogy ezt nagyrészt a borban jelenlévő összes kén-dioxidtartalom befolyásolja. A kötés aránya fordítottan arányos a koncentrációval. A szabad és kötött kén-dioxid közötti kapcsolat boronként eltérő lehet. A szabad kén-dioxidtartalom két részre oszlik. A nagyobb és nagyrészt hatástalan szabad rész a „biszulfit”, a kisebb rész a molekuláris kén-dioxid. Ennek mennyisége függ a szabad kén-dioxidtól, valamint a pH-értéktől.A tartozék vegyi anyagokkal kapcsolatos veszélyességi információk:

Műszaki adatok
Mérési tartomány Kén-dioxid (alacsony tartomány): 1,0-40,0 ppm (mg/l)
Kén-dioxid (magas tartomány): 30-400 ppm (mg/l)
ORP: ±2000 mV
Pontosság Kén-dioxid (alacsony tartomány): a mért érték 5%-a vagy ±0,5 ppm (mg/l)
Kén-dioxid (magas tartomány): a mért érték 3%-a vagy ±1 ppm (mg/l)
ORP: ±1 mV
Mérési metódus Ripper metódus, ekvivalencia-pontos redox-titrálás
Környezet 0 és 50 °C között, legfeljebb 95% relatív páratartalom
Áramellátás 12 VDC hálózati adapter (tartozék)
A műszer tartozékai
Tartozék ORP-elektród, elektrolit-oldat (30 ml), a méréshez szükséges reagensek és oldatok, 2 db 100 ml-es és 2 db 20 ml-es mérőedény, olló, szelep az adagolópumpa számára, fecskendő (5 ml), műanyag pipetta (1 ml), csőkészlet a titrálási oldat adagolásához, keverőmágnes, 2-2 db tasak tisztítóoldat a bor által okozott foltok és lerakódások eltávolításához, hálózati adapter és használati utasítás
Méretek és súly
Méretek 200 mm x 150 mm x 235 mm
Súly 2.0 kg

HANNA Instruments Service Kft. © 2019.