HI 99111 Hordozható borászati pH-mérő

  • Bruttó ár: 163 563 Ft


HI 99111 Hordozható pH mérő a bor és a must vizsgálatához

A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között tőle függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. A HI 99111 pH mérő ideális választás mind a must, mind a bor vizsgálatához, mivel a pH mérőműszer könnyen kezelhető és egy speciálisan a must és a bor vizsgálatához alkalmas pH elektróddal szereltük fel. A műszer alkalmas mind a fehér, rosé és vörös bor vizsgálatához.

Az pH mérő főbb jellemzői

  • Kombinált, borászati pH elektród
  • Széles pH mérési tartomány 0,00 és 12,00 pH között*
  • ±0,02 pH pontosság
  • Egy vagy kétpontos kalibrálás (három választható érték alapján 4,01; 7,01; 10,01 pH)
  • Automatikus hőmérséklet-kompenzálás (-5,0 és 60,0 °C között)*
  • pH-mV mérési tartomány ±825 mV-ig, ±1 mV-os pontossággal
  • Cseppálló IP67 besorolású borítás
  • A pH elektród kondícióját jelző indikátor
  • Automatikus kikapcsolás (választható: 8 vagy 60 perc után vagy a funkció kikapcsolása)
* a pH elektród által limitálva

A pH mérő részletes műszaki jellemzői


Felhasználóbarát kialakítás

Egyszerű két gombos kialakítás, amelyekkel elvégezhetjük a műszer beállítását, a kalibrálást és a mérési tartomány kiválasztását is.

Komplett készlet

A műszerek komplett készlet formájában vásárolhatók meg egy praktikus hordtáskában, amely tartalmaz minden szükséges kalibráló és karbantartó oldatot és egyéb kiegészítőt a sikeres mérések megkezdéséhez.

Vízálló csatlakozó

A Quick Connect DIN csatlakozó megkönnyíti az elektród rögzítését és eltávolítását. A gumibevonat megvédi a kábelt és tömíti a csatlakozást a jobb védelem érdekében.

Elektród állapotjelző

Az elektród állapota grafikusan is megjelenik a műszer kijelzőjén.

Nagy LCD kijelző

A többsoros LCD kijelzőről könnyen leolvasható az összes fontos mérési paraméter.

Ellenálló borítás

A műszer borítását úgy tervezték, hogy ellenálló legyen az igen gyakran bekövetkező ütődéseknek és fröccsenéseknek. Az új IP67 besorolású borítás védelmet nyújt a műszer számára bármilyen környezetben.

A pH érték jelentősége a bor készítés során


A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között tőle függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. Minél magasabb a pH-érték, annál alacsonyabb a savtartalom. Alakulásának fontos tényezői az almasav és borkősav mennyiségi aránya, a káliumtartalom és az összes savtartalom.

A pH-érték a borfajtától függően is eltérő lehet. A magasabb pH-értékű borok hamarabb romlanak meg, mivel kémiailag kevésbé stabilak, és nagyobb eséllyel szaporodnak el bennük a baktériumok is. Az alacsonyabb pH-értékű borok hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, színüket és ízüket. Az ideális pH-értékre a megfelelő fermentáció és fehérjestabilitás érdekében is szükség van.

Felhasználói terület szerinti speciális elektródok

Műszereinket úgy alkottuk meg, hogy a legjobban igazodjon a felhasználási igényekhez. Így az egyes felhasználási területeknek megfelelő típusú pH elektróddal szereltük fel azokat, hogy az elektród kialakítása és anyaga a legjobban megfeleljen az adott terület igénybevételeinek.


feltölthető nyílás

Idővel csökken az elektródban találhat elektrolit mennyisége, ekkor könnyedén újra tölthetjük a HI 7082 (3,5 M KCl) oldattal az elektród. Ezáltal is meghosszabítva a használhatóságát.

üveg elektród

Az üveg elektród könnyen tisztítható, ellenálló a kémiai anyagokkal szemben és gyorsabban eléri a termikus egyensúlyt, a gyorsabb és stabilabb mérésekért.

cps átvezető

Az átvezető eltömődése gyakori probléma a must vagy a bor mérése során, mivel a mintában lévő szilárd részecskék könnyen eltömítik az átlagos kerámia átvezetőket. Az elektród átvezetőjét éppen ezért ellátuk egy különleges CPS borítással, amely így hússzor hosszabb ideig használható, mint a hagyományos pH elektródok.

gyors DIN csatlakozó

„Quick DIN” vagy gyors DIN csatlakozónak köszönhetően az elektród könnyen és gyorsan cserélhető.

beépített hőmérő

Az elektród beépített hőmérsékletmérővel rendelkezik, melynek köszönhetően biztosított a folyamatos hőmérséklet-kompenzált pH-érték mérés.

 
régi és új din csatlakozók

Régi és új csatlakozó típusok

A HI991xx széria pH mérői már az új gyors DIN csatlakozóval kerülnek szállításra. A régi DIN csatlakozóval rendelkező pH elektródok nem kompatibilisek az új készülékekkel. Azonban a gyors DIN csatlakozóval rendelkező új pH elektródok visszafelé kompatibilisek a régi műszerekkel.

Gyakori kérdések


Nagy-pontosságú mérések elvégzéséhez minden alkalommal a mérés megkezdése előtt érdemes kalibrálni.

Ha hosszabb ideje nem használta a pH mérőt, akkor érdemes a mérések előtt kalibrálni a műszert.

Amennyiben naponta használja a műszert és a mérések nem igényelnek laboratóriumi pontosságot, úgy elegendő hetente egy alkalommal kalibrálni a pH mérőt.

Igen. A műszereinkre 1 év garanciát adunk, míg az elektródokra fél év garanciát vállalunk.
Természetesen, hiszen rendelkezésre áll a hazai szervizünk. A megvizsgálni kívánt műszert személyesen vagy postai úton kell eljuttatni a 6726 Szeged Alsó-kikötő sor 11/C címre egy rövid e-mail vagy levél kíséretében a tapasztalt hibával kapcsolatosan.

Átlagosan elmondható, hogy az esetek legnagyobb többségében nem a mérőműszer hibásodik meg, hanem a pH elektród. Egy helyesen karbantartott és használt pH elektród átlagos élettartama 1,5-2 év lehet, azonban ezt számos tényező befolyásolhatja, amelyekről itt tájékozódhat. Az elektród helyes karbantartásáról itt olvashatók további információk.

Összefoglalva a pH mérőműszer akár több tíz évig is használható marad, míg az elektródok esetén számolni kell a 1,5 vagy 2 évenkénti cserére, helyes karbantartás mellett is.

A pH elektródra használaton kívül mindig helyezzük vissza a védőkupakot és a kupak tartalmazzon néhány milliliter elektródtároló oldatot (HI 70300S) vagy, ennek hiányában, 7,01 pH értékű kalibráló puffer oldatot.

Figyelem! Soha ne tárolja a pH elektródot desztillált vagy ioncserélt vízben és lehetőleg csapvízben se. Továbbá kerülje az elektród szárazon való tárolását is.

A tapasztalatok alapján a 4,01 pH értékű és a 7,01 pH értékű oldatok a felbontás után hűvös helyen tárolva igen sokáig megőrzik a stabilitásukat.

Fontos megjegyezni, hogy a magasabb pH értékű pufferek (10 pH feletti értékek) kevésbé stabilak, felbontás után, mint az alacsonyabb értékűek. Mivel a levegőből CO2 diffundál az oldatba és ott szén-savat képez, amely csökkenti az puffer pH értékét.

Ha teheti mindig friss kalibráló oldatokat használjon, hisz a kalibrálás csak annyira lesz pontos, amennyire helyesek az oldatok. A pufferek keresztbe szennyezését elkerülendő, sose öntse vissza a megmaradt oldatot a palackba.

Műszaki adatok
Mérési tartomány pH‐érték: 0,00 és 12,00 pH között;
pH-mV: ±825 mV;
Hőmérséklet: 0,0 és 60,0 °C között
Pontosság pH‐érték: ±0,02 pH;
pH-mV: ±1 mV;
Hőmérséklet: ±0,5 °C
Kalibrálás Automatikus, egy‐ vagy kétpontos
Hőmérséklet-kompenzálás Automatikus, 0,0 és 60,0 °C között
Környezet 0 és 50 °C között; legfeljebb 100% relatív páratartalom
Áramellátás 3 db 1,5 voltos AAA elem (kb. 1200 óra használatra elegendő)
A műszer tartozékai
Tartozék FC10483 pH‐elektród, puffer oldatok (4 és 7 pH), tisztítóoldat az elektród tisztításához (2 db tasak), elemek, hordtáska és használati utasítás
Méretek és súly
Méretek 58 mm x 30 mm x 152 mm
Súly 205 g

Címkék: pH-érték


HANNA Instruments Service Kft. © 2020.