5 tipp a pH-, EC- vagy ORP-teszter karbantartásához
Címkék: Hasznos tippek

2023/Mar/21

5 tipp a pH-, EC- vagy ORP-teszter karbantartásához


Elektronikus teszterekBár az elektronikus teszterek a legegyszerűbb mérőműszerek, ők is igényelnek karbantartást. A melegházi növénytermesztés után ma már egyre többen foglalkoznak otthoni sörfőzéssel, kenyérsütéssel, sajtkészítéssel (és a lista még folytatható), és ha valaki a lehető legmagasabb szinten szeretné e hobbikat (esetleg megélhetést biztosító tevékenységet) űzni, akkor nagyon fontos a felhasznált anyagok vagy a növények számára adagolt tápoldatok különböző paramétereinek (mint a pH-érték vagy a sótartalom) mérése. E vizsgálatok alapvető eszközei az elektronikus zsebteszterek.

A műszerhez tartozó (vagy abba épített) elektród, szonda valamilyen szintű karbantartása elengedhetetlen a mérési pontosság biztosításához. Ez különösen fontos a még kezdő felhasználók esetében, de a lenti tanácsok a tapasztaltabbak számára is nyújthatnak hasznos és új információkat.

  1. A kalibrálási oldatokat tároljuk zárható edényben.
  2. Használjunk megfelelő tárolóoldatot
  3. Az elektródot mindig tartsuk nedvesen
  4. Tisztítsuk rendszeresen az elektródot
  5. Időnként ellenőrizzük az elektród állapotát

1. A kalibrálási oldatokat tároljuk zárható edényben

Kalibráló oldatA műszerek pontossága a kalibrálással biztosítható. A sikeres kalibrálás egyik fontos feltétele a puffer oldat minősége. A kalibráláshoz már használt oldatot nem szabad visszaönteni a flakonba, mivel az így beszennyeződhet, azaz használhatatlanná válhat a még nem használt oldat is. A biztonságos módszer az, ha a kalibráláshoz szükséges mennyiséget kitöltjük egy kis üvegbe (mint például egy bébiételes üveg) vagy műanyag pohárba, majd ezzel hajtjuk végre a kalibrálást. Az így kitöltött és lezárt edényben tárolt oldat egy hétig használható fel. Ezután öntsük ki az oldatot (az egyszerű pH- vagy EC-oldatok nem veszélyes folyadékok, így nyugodtan önthetők lefolyóba is), majd mossuk ki az edényt. A következő kalibrálás alkalmával pedig friss oldatot használjunk.

Másik megoldás a tasakos oldatok használata. Ezek 25 db tasakot tartalmazó kiszerelésben vásárolhatók meg, egy tasak egy kalibráláshoz elegendő mennyiséget tartalmaz. Egy-két napig ezek is megőrzik minőségüket megfelelő tárolás mellett.


2. Használjunk megfelelő tárolóoldatot

TárolóoldatHa azon gondolkozunk, hogy tárolóoldatban vagy vízben tároljuk az elektródot, akkor mindig a tárolóoldat a jó döntés. Az elektródot nem szabad csapvízben vagy tisztított vízben (mint a desztillált víz) tárolni, mert az megrongálja az érzékelőfelületet, ami tönkreteszi az elektródot. A legcélszerűbb a készen kapható HI70300 oldat használata (ez is többféle kiszerelésben vásárolható meg). Ha valamiért mégsem áll rendelkezésünkre a tárolásra szolgáló oldat, akkor 4 vagy 7 pH-értékű kalibráló oldat is használható.

A csapvíz vagy desztillált víz sótartalma igen alacsony (az elektródban található oldathoz képest), emiatt az alacsonyabb koncentrációjú víz a magasabb koncentrációjú közeg, azaz az elektródban található oldat felé áramlik. Ennek a sótartalma a bejutó víz miatt megváltozik, ez pedig jelentősen csökkenti az elektród élettartamát. Rövid ideig meríthető vízbe az elektród (például szennyeződés vagy kalibráló oldat eltávolításához), de, mint azt fentebb kifejtettük, a hosszan tartó tárolás az elektród károsodását okozza.


3. Az elektródot mindig tartsuk nedvesen

Elektronikus teszterAz elektród nedves tárolásával tartható szinten az állapota. Ennek egyik módja az, ha a műszert álló helyzetben egy tárolóoldatot tartalmazó edénybe helyezzük (ügyelve természetesen, hogy a folyadék felszíne ne a maximális merítési mélység felett legyen). Másik módszer az lehet, ha egy kis darab (kb. fél centi nagyságú) szivacsdarabot tárolóldatba áztatunk, majd a szivacsot a védőkupakba tesszük (a kupakot pedig a műszer végére helyezzük).

A legfontosabb ok, ami miatt nedvesen kell tartani az elektródot az úgynevezett átvezető nedvesen tartása. Minden pH-elektród rendelkezik egy olyan alkatrésszel (ez az átvezető, vagy más néven sóhíd), amelyen keresztül a só az elektród belsejéből a vizsgált oldatba jut. Ha az átvezető nem nedves (vagy eltömődött), akkor ez az áramlás nem történik meg, ami mérési pontatlanságot okoz. A megfelelő nedvesen tartással garantálható a helyes működés és a hosszú élettartam.


4. Tisztítsuk rendszeresen az elektródot

TisztítóoldatA tisztításhoz célszerű a megfelelő tisztítóoldatot alkalmazni. Ha ilyen nem áll rendelkezésre, akkor néhány csepp mosogatószer és egy pohár víz is megteszi. Egy puha fogkefe segítségével óvatosan takarítsuk meg az elektród felületét, hogy a pontatlanságot okozó lerakódások eltűnjenek. Előfordulhat, hogy a szennyeződés hatása gondos kalibrálással kiküszöbölhető, de tisztítás hiányában az elektród idővel teljesen használhatatlanná válik.

Fontos megjegyezni, hogy tisztítás után el kell végezni a műszer kalibrálását.


5. Időnként ellenőrizzük az elektród állapotát

Ha az elektród felületén hajszálrepedés, vagy a belsejében törés látható, akkor a mért oldat tényleges értékétől függetlenül a műszer mindig 7 pH mérési eredményt mutat. Ha csak egy kalibrálási ponttal hajtottuk végre a műszer kalibrálását, akkor időnként célszerű elvégezni az elektród ellenőrzését ecet vagy narancslé segítségével. Mivel ezek savas anyagok, a mért értéknek 4 pH körül vagy az alatt kell lennie. Ha a mért érték e felett van, akkor valószínű, hogy az elektród elromlott.

Szennyeződött műszerAzt se felejtsük el, hogy a pH-elektródok nem tartanak örökké, átlagos élettartamuk 1-2 év. Lehetséges, hogy az elektród ennél hosszabb ideig is működőképes marad, de az biztos, hogy pontossága már messze elmarad az elvárhatótól. Az, hogy meddig használhatjuk elektródunkat, a használat körülményeitől és a karbantartástól (vagy annak hiányától) függ. Idővel viszont elkerülhetetlen lesz a csere.

Hogy milyen gyakran vásárolunk új elektródot teszterünkhöz (legalábbis a cserélhető szondával rendelkező típusok esetében) attól is függ, hogy milyen célra használjuk. Ha akvaristaként halaink élete múlik a mérési pontosságon, vagy növénytermesztőként az éves termés függ tőle, akkor ajánlott az évenkénti csere (és, természetesen, a rendszeres tisztítás, illetve időközi karbantartás).


Reméljük, tanácsaink segítséget nyújtanak a mindennapi mérési feladatok végrehajtása során. Sikeres méréseket kívánunk!


Kapcsolódó termékek

Elektród tárolóoldat (500 ml) - HI70300L

Nettó ár: 7.073Ft

Bruttó ár: 8.983Ft

Részletek
Elektród tárolóoldat (230 ml) - HI70300M

Nettó ár: 6.130Ft

Bruttó ár: 7.785Ft

Részletek
Elektród tárolóoldat (30 ml) - HI70300S

Nettó ár: 3.772Ft

Bruttó ár: 4.790Ft

Részletek
Elektród tárolóoldat - GroLine (230 ml) - HI70300-023

Nettó ár: 6.130Ft

Bruttó ár: 7.785Ft

Részletek
Elektród tárolóoldat - GroLine (120 ml) - HI70300-012

Nettó ár: 3.301Ft

Bruttó ár: 4.192Ft

Részletek

Iratkozzon fel hírlevelünkre,
hogy ne maradjon le a legújabb cikkeinkről!