A növények egészségének egyik legfontosabb tényezője a talaj pH-értéke. A termőföld pH-értéke többféle módon mérhető.


Mi is az a pH-érték és miért fontos?

A pH-érték arra utal, hogy a talaj lúgos vagy savas kémhatású. Minél magasabb a hidrogénionok koncentrációja, annál bázikusabb (azaz lúgosabb) a talaj, s minél alacsonyabb a hidrogénion-tartalom, annál savasabb a talaj. A savas tartomány 0 és 7 pH között van, míg a pH skála 7 és 14 közötti értékei a lúgos kémhatást jelentik. A tiszta víz pH értéke 7.


Miért fontos a talaj pH-értékének mérése?

A pH-érték az egészséges fejlődés fontos eleme. A pH-érték mérésével kiválasztható, hogy az adott talajtípus esetében melyek a legideálisabb növényfajták. Előfordulhat, hogy a talajhoz adott anyagok használatára van szükség (ilyen például a műtrágya). A pH-érték alapján meghatározható, hogy ezekből mekkora mennyiség szükséges.


A talaj pH-értékét befolyásoló tényezők

Éghajlat és időjárás

A hőmérséklet, a páratartalom, a napsütés és egyéb hasonló tényezők mind hatással vannak a termőföldre. A sok eső például kimossa a tápanyagokat a talajból. Sok ilyen tápanyag, mint például kalcium-karbonátok, bázikusak (azaz lúgos kémhatásúak), így ezek hiányában a talaj savas lesz.

A talajban található bomló anyagokkal kapcsolatba kerülő víz szintén okozhatja a pH-érték csökkenését, mivel a bomlás során szén-dioxid szabadul fel. A szén-dioxid és a víz keveredésével sav képződhet. A szárazabb éghajlat alatt vagy szárazság esetén a talaj lúgosabb. Mivel a földben kevés a víz, az ásványok és sók koncentrációja magasabb, így a pH-érték nő.

A növények

Az adott területen őshonos növények is meghatározzák a termőtalaj kezdeti pH-értékét. A füves területek alatt föld kevésbé savas, míg a fával borított területen savasabb. Ez annak köszönhető, hogy a lehulló falevelek miatt több a talajban a bomló szerves anyag. A termesztett növények is hatással vannak a pH-értékre.

Az öntözővíz

Az öntözéshez használt víz is befolyásolja a talaj pH-értékét, attól függően, hogy a víz savas vagy lúgos.

A talajtípus

A talaj típusa is befolyásoló tényező. A mészkő-talaj inkább lúgos, míg az agyag savasabb. A talaj textúrája is meghatározza, milyen könnyű vagy éppen nehéz a pH-érték szabályzása. Ez a talaj pufferelő kapacitása. A homokosabb talajnak alacsonyabb a pufferelő kapacitása, míg az agyagos talaj esetében magasabb.


Tápoldatozás

A helyes tápoldatozás elengedhetetlen a megfelelő terméshozam biztosításához. Mivel a pH-érték összefügg a tápanyag-tartalommal, így azt mérni kell a tápoldatozás előtt és után. A pH-érték alapján meghatározható, hogy mennyi és milyen típusú tápanyagra an szükség. A mesterséges nitrogén-alapú anyagok a legtöbb talajtípus esetében csökkentik a pH-értéket. A szerves tápoldatoktól savasabbá válhat a talaj.

Tápanyagfelvétel

A növények nem tudják felvenni a számukra szükséges tápanyagokat, ha a talaj pH-értéke túl magas vagy túl alacsony, mivel a nem megfelelő érték esetén a tápanyagok megkötött állapotban maradnak. Alacsony pH-érték esetében akár az is lehetséges, hogy az addig kötött alumínium felszabadul, ami így akár mérgező mennyiségben is a növényekbe kerülhet.

A talaj kezelése

Túl savas a föld? Ilyen esetben a leggyakoribb módszerek a mészkő vagy a kalcium-karbonát talajhoz adása. Túl lúgos talaj esetén a gipsz, a vas-szulfát, a kénsav és a kalcium-klorid használata ajánlott. A túl magas pH-érték gyakori öntözéssel is csökkenthető. Azonban ilyenkor ügyelni kell a túlöntözés elkerülésére, mivel felhígíthatja a tápanyag-koncentrációt, illetve betegségeket okozhat.


A talaj pH-értékének mérése

A talaj pH-mérésének két alapvető módja van, ezek a hígított talajoldat vizsgálata, valamint a közvetlen talajmérés. Fontos, hogy a talajminta vétele vagy a közvetlen talajmérés mindig ugyanazon a helyen történjen.

A hígított talajoldat vizsgálata

E metódus egyik előnye, hogy egyetlen méréssel a teljes területre vonatkozó reprezentatív mérés hajtható végre. Mivel a talaj pH-értéke már kis területen belül is eltéréseket mutathat, így elengedhetetlen a reprezentatív mintavétel. A talajmintát mindig ugyanabból a mélységből kell venni. A talajoldat készítésének menete:

1. Gyűjtsünk talajmintát a kérdéses földterületről.
2. Fogjuk a homogén mintát, majd adjunk hozzá ioncserélt vizet 1:2 arányban.
3. Az oldatot keverjük össze 5 másodpercen át.
4. A hígított mintát hagyjuk állni 15 percig.
5. Ismét kezdjük keverni a mintát, majd hajtsuk végre a mérést.

Közvetlen talajmérés

E metódus esetében nincs szükség mintavételre, mivel a pH-mérés közvetlenül a talajban történik. A mérés menete:

1. Egy talajfúró (vagy hasonló eszköz) segítségével fúrjunk lyukat a földbe. Ennek mélysége minden mérés esetében ugyanakkora legyen.
2. Öntsünk a lyukba egy kevés desztillált vagy ioncserélt vizet. A talaj éppen csak nedves legyen, ne áztassuk el.
3. A műszert vagy elektródot illesszük a lyukba, majd várjunk, hogy a mérés stabilizálódjon.


Cikkünk második részében a talaj pH-értékének mérési metódusait mutatjuk be, illetve a méréshez használt elektród tisztításának és karbantartásának módját.


Címkék: GroLine

HANNA Instruments Service Kft. © 2019.