Az akvárium vizének egyik fontos paramétere a pH-érték. Legyen szó édesvízi vagy sósvízi akváriumról, bármilyen díszhalról, a pH-értéket ismerni kell.

E cikk célja, hogy megértsük, miért fontos a pH-érték, illetve hogyan mérhető az akvárium vizében és tartható a kívánt tartományon belül.


Mi is az a pH-érték?


A pH-érték a vízben található hidrogénionok koncentrációjával függ össze. Minél magasabb a koncentráció, annál savasabb a víz. A pH-értéket általában a 0 és 14 pH közötti tartományban mérik. A 0 pH a legsavasabb érték, míg a 14 pH a leglúgosabb kémhatásra utal. A semleges érték 7 pH. A legtöbb halfaj 6 és 8 pH között érzi jól magát. Azonban már egy csekély ingadozás is jelentős hatással van az akvárium élővilágára.

A sós és édesvízi akváriumok esetében az ideális pH-érték eltérő. Az édesvízi akváriumok esetében eredeti származási helyüktől függően a hal- és növényfajok jelentős eltérés mutathatnak követelményeik tekintetében. A sósvízi vagy korall akváriumokban tartott halfajok inkább a magasabb (8 pH körüli) tartományt kedvelik.


Hogyan befolyásolja a pH-érték az akvárium élővilágát?


Az egészséges élővilág elengedhetetlen feltétele a vízkémia, de ez nem minden akvárium esetében egyforma. Mivel a vízkémia alapvető befolyásoló tényezője a pH-érték, megint visszajutunk annak fontosságához. A víz pH-értékének növekedésével a mérgező hatású ammóniavegyületek aránya is nő. Ezen kívül a magas pH-érték az élőlények „tisztítómechanizmusainak” működését (mint például az ammónia kiválasztása) is gátolják.

Az akvárium vizének pH-értékét megfelelő szinten tartva a vízi élőlények egészségesebbek, illetve a betegségekkel szemben ellenállóbbak lesznek. Az ideális pH-érték a növekedést, valamint az élőlények megjelenését és viselkedését is pozitívan befolyásolja. Mielőtt elkezdenénk akváriumunk vizének ellenőrzését és szinten tartását, ismernünk kell a benne lakó élőlények, halak, növények, korallok igényeit. Ismernünk kell annak módszerét is, hogyan tartható a kívánt szintén a víz pH-értéke.

A legfontosabb talán az, hogy a pH-érték rövid időtartamok tekintetében ne ingadozzon túl nagy mértékben. Vannak olyan halfajok, amelyek nagyon érzékenyek a pH-érték ingadozására. A legcélszerűbb a pH-érték napi ellenőrzése és fenntartása.


A pH-érték mérése az akváriumban


Régen a pH-érték mérésére a lakmuszpapírt használták, később hasonló elven működő tesztkészleteket. Ezek azonban alapvetően pontatlan módszerek, ráadásul a mérési eredmény is az emberi szem általi szubjektív értékelésen alapszik.

A pH-mérés legcélszerűbb eszközei a pH-elektróddal felszerelt mérőműszerek. Ez a kevésbé hozzáértők számára először rémisztőnek hathat, de ma már egyszerűen kezelhető, olcsó, a hobbiakvaristák számára is elérhető, felhasználóbarát mérőeszközök is beszerezhetők.


HI 98100 Checker Plus pH-teszter


Ez az egyszerű zsebteszter ideális választás az akvarisztikai mérések számára. Egyetlen gomb szükséges a kezeléshez és az elektród is cserélhető, így tökéletes választás a kevésbé avatott felhasználó számára.

A műszer praktikus műanyagtokban szállított készlet formájában vásárolható meg, amely tartalmaz kalibráló és karbantartó oldatokat is.


HI 98107 pHep cseppálló zsebteszter


Ez a műszer egy fokkal komolyabb az előzőnél, de még mindig a vízminőség mérésének egyszerű és olcsó eszköze. Kalibrálása pontosabb, és a pontosságot biztosístó számos egyéb hasznos funkcióval rendelkezik.

A HI 98107 pHep® készlet formájában vásárolható meg karbantartó és kalibráló oldatokkal.


HALO vezeték nélküli pH-mérő


A Hanna Instruments az első gyártó a világon, amelyik lehetővé teszi, hogy okostelefonunkat vagy táblagépünket teljes értékű pH-mérővé alakítsa. Ehhez nincs szükség másra, mint egy HALO sorozatú vezeték nélküli pH-elektródra és egy ingyenesen letölthető appra. Az app mind iOS, mind Android rendszerű eszközre telepíthető, és minden olyan funkcióval rendelkezik, amely eddig csak a komolyabb pH-mérők sajátja volt. Lehetséges a mérések hőmérséklet-kompenzálása is (ami azért fontos, mert a hőmérséklet befolyásolja a pH-értéket).


Minden akvarista célja, hogy kedvencei számára ideális életfeltételeket biztosítson. A vízi élővilág egészségének egyik alapvető feltétele a víz pH-értéke. Ennek méréséhez próbáltunk most segítséget biztosítani. Ha bármilyen kérdése lenne akvarisztikai termékeinkkel kapcsolatban, kérjük, keressen bennünket.


Címkék: pH-érték , akvarisztika

HANNA Instruments Service Kft. © 2020.