A tiszta, kalibrált és kondicionált pH-elektród segítségével pontos és megismételhető mérések hajthatók végre.


Új elektród használata esetén vegyük le a védőkupakot és ellenőrizzük az elektród állapotát. A tárolóoldat párolgása miatt lehetséges, hogy kristályos só-lecsapódás látható a védőkupakon vagy az érzékelőgömbön. Ez teljesen normális jelenség, amely vízzel leöblíthető.

A szállítás során előfordulhat, hogy légbuborékok alakulnak ki az érzékelő gömb belsejében. Ezek befolyásolhatják a mérési pontosságot, de szerencsére egyszerűen eltávolíthatók: „rázzuk le” az elektródot, mint ahogyan „leráznánk” egy hagyományos higanyos hőmérőt.

Ha az elektród kiszáradt, akkor a kondicionáláshoz az érzékelő gömböt és az átvezetőt áztassuk HI 70300 tárolóoldatba legalább egy órára (ajánlott akár egy teljes éjszakára az oldatban hagyni az elektródot), így megfelelően hidratálható a gömb és a referencia átvezető.

Ajánlott olvasmány még a A 10 leggyakoribb hiba a pH-mérés során című útmutatónk. És most lássuk a legfontosabb lépéseket.

Az elektród leöblítése ioncserélt vízzel
Friss puffer oldatok használata a kalibráláshoz
Az újratölthető elektródokon található feltöltőnyílás
Keverő használata
Több kalibrálási pont
Az elektrolit-oldat mennyisége (az újratölthető elektródok esetében)
Az elektród tárolása
Az elektród tisztítása


Az elektród leöblítése ioncserélt vízzel


Mielőtt a kalibráló oldatba merítenénk az elektródot, alaposan öblítsük le ioncserélt vízzel, így elkerülhető a puffer oldat szennyeződése. Az elektródot mindig le kell öblíteni bármilyen oldatba merítés előtt, illetve miután kivettük az oldatból.

Az elektród leöblítésére az ioncserélt víz az ajánlott, de használható desztillált víz, vagy akár csapvíz is.


Friss puffer oldatok használata a kalibráláshoz


A kalibrálás csak annyira lehet pontos, mint a hozzá használt puffer oldatok. A 7,01 pH alatti értékű oldatokat a kinyitástól számított 3-6 hónapon belül el kell használni, a 7,01 pH feletti értékű oldatok 1-3 hónapig őrzik meg minőségüket.

Az oldatok szennyeződésének elkerülése érdekében az elektródot nem szabad közvetlenül a flakonba meríteni, illetve a használt oldatot nem szabad visszaönteni a flakonba. Ha ugyanazt az oldatot több kalibráláshoz is szeretnénk használni, akkor célszerű lezárható edénybe kitölteni. Az edényben tárolt oldatot rendszeresen cserélni kell, a használattól függően naponta vagy hetente. A tasakos kiszerelésű oldatok egy kalibrálásra elegendő, azonnal használható oldatot tartalmaznak, így ideálisak akár a terepen végzett mérések során végrehajtott kalibráláshoz is.

Fontos megjegyezni, hogy a bázikus puffer oldatok (azaz a 7,01 pH és afeletti értékűek) kevésbé stabilak, mint a savas oldatok. Ennek oka az oldatba diffundáló légköri szén-dioxid. Régebben kitöltött oldatok esetében előfordulhat, hogy a tényleges érték alacsonyabb, mint az oldat névleges értéke, ami a kalibrálás (ebből fakadóan a mérés) pontatlanságát eredményezi.


Az újratölthető elektródokon található feltöltőnyílás


Az újratölthető elektródok feltöltőnyílását lezáró csavart a mérés idejére el kell távolítani. Erre azért van szükség, mert így az elektrolit gyorsabban áramlik a külső átvezetőn keresztül, emiatt pedig a mérés gyorsabb és stabilabb lesz.

Mérés után a csavart vissza kell tenni a helyére, így az elektród belseje nem szárad ki.


Keverő használata


A pH-méréshez célszerű például a mágneses keverő használata, amellyel biztosítható a mért minta vagy a kalibráló oldat homogenitása. Az áramló folyadék révén a mérés időtartama is lerövidíthető. Keverő hiányában az elektródot kézzel kell mozgatni az oldatban (lényegében "meg kell keverni" az oldatot az elektróddal).

A mérés után ajánlott leöblíteni a szondát, hogy a legutóbb mért minta ne szennyezhesse be a következő oldatot.


Több kalibrálási pont


Ajánlott a legalább kétpontos kalibrálás végrehajtása (az első pont mindig 7,01 pH legyen). A kalibráláshoz a lehetőségekhez képest mindig friss oldatokat kell használni, az oldatok értékeit pedig úgy kell megválasztani, hogy a várható mérési eredmények közelében legyenek. Ha például tudjuk, hogy mérendő minta értéke 8 pH körül alakul, akkor a 7,01 és 10,01 pH a két ajánlott pont.


Az elektrolit-oldat mennyisége (az újratölthető elektródok esetében)


Az elektrolit szintjét ellenőrizni kell a kalibrálás előtt. Ha a folyadék felszíne 10-12 mm-t meghaladó mértékben van a feltöltőlyuk alatt, akkor az elektrolitot újra kell tölteni. Az elektród megfelelő teljesítményének érdekében a feltöltőlyuk csavarját ne tegyük vissza a mérés idejére.

Mindig a megfelelő feltöltőoldatot kell használni, ez az elektród típusától függ. Az egyátvezetős elektródok esetében a HI 7071 (3,5 MKCl+AgCl oldat), a dupla átvezetős elektródok esetében a HI 7082 termékkódú oldatot (3,5 M KCl oldat) kell használni.


Az elektród tárolása


Az átvezető eldugulásának megelőzése és az elektród gyors reagálása a megfelelő tárolással biztosítható. Az érzékelő üveggömböt mindig tisztán és nedvesen kell tartani. A tároláshoz a HI 70300 tárolóoldatot kell használni.

Tegyünk az elektród védőkupakjába annyi oldatot, hogy az ellepje az átvezetőt, majd tegyük a kupakot az elektród végére. Tárolóoldat hiányában 4,01 vagy 7,01 pH értékű kalibráló oldat is használható. Az elektródot nem szabad 7,01 pH feletti értékű oldatban, illetve desztillált vagy ioncserélt vízben tárolni!


Az elektród tisztítása


A pontatlan mérések leggyakoribb oka a szennyeződött vagy nem megfelelően tisztított elektród. Fontos észben tartani, hogy attól, hogy egy elektród tisztának látszik, még lehet rajta szemmel nem látható szennyeződés. Az érzékelő gömbön található lerakódás viszont jelentősen befolyásolja a kalibrálás (és a mérés) pontosságát, valamint a mérési stabilitást. Az elektród szennyeződésének elsődleges jelei lehetnek az ingadozó mért érték, a kalibrálási rendellenességek (azaz az elektród nem kalibrálható) vagy a mérés lassú stabilizálódása. Ellenőrizzük gyakran az elektród állapotát. Ha karcolások vagy repedések vannak az elektród felületén (különösen az érzékelő gömbön), akkor az elektródot ki kell cserélni.


Idővel a mért oldatokban található részecskék lerakódhatnak az elektród felületén.

A kalibrálás szennyeződött elektróddal is végrehajtható. De ha a szennyeződés eltűnik az elektród felületéről, a kalibrálási adatok pontatlanok lesznek, így a mért értékek sem felelnek meg a valóságnak.

A megfelelő tisztítással biztosítható, hogy az érzékelőfelület tiszta és teljes egészében alkalmas a helyes és pontos kalibrálásra, illetve mérésre.


A tisztításhoz az elektród hegyét HI 7061 általános tisztítóoldatba kell meríteni 15-30 percre. Azonban az elektród alkalmazási területétől függően a szennyeződés és lerakódás milyensége sokféle lehet. A különböző szennyeződések eltávolításához a szennyeződés természetének megfelelő tisztítóoldat használata szükséges.

A tisztítás végrehajtása után az elektródot alaposan öblítsük le ioncserélt vízzel, majd áztassuk HI 70300 tárolóoldatba legalább a mérést megelőző 2-3 órára. Ezután kalibráljuk az elektródot, és már mérhetünk kis. A legjobb eredmény érdekében az elektródot akár egy teljes éjszakára a tárolóoldatban lehet hagyni.


A fenti tanácsok mellett ajánlott az elektród használati utasításának tanulmányozása, illetve a A 10 leggyakoribb hiba a pH-mérés során című útmutatónk. Munkatársaink is készséggel állnak rendelkezésre bármilyen kérdés vagy probléma esetén.


Címkék: pH elektród , pH mérés

HANNA Instruments Service Kft. © 2021.