Emberek milliói isznak kávét napi rendszerességgel. De mitől lesz egy csésze kávénak tökéletes íze? A titok nyitja a víz.


Számos cikk és kutatás foglalkozik a tökéletes kávé elkészítésének titkaival. Ezek eredményei arra mutatnak, hogy az íz a főzéshez használt víz vegyi összetételétől függ. Egy amerikai kutatás szerint az ideális víz paraméterei a következők:

Összes klórtartalom = 0 mg/l
Összes oldott sótartalom (TDS) = 150 mg/l
Összes lúgosság = 40 mg/l
pH-érték = 7,0

A lágy vízzel szemben a kemény vízből főzött kávé sokkal jobb ízű. Azonban, a kemény víz vízkőképződést okozhat a kávéfőző vagy kávégép belső felületein, így nőhetnek a karbantartási költségek is. A megoldás a főzés előtt vízellenőrzés és vízkezelés lehet.


Polifoszfát kristályos vízlágyító


E fajta kezelés során a vízkőképződés gátló védőréteg alakul ki a kávégép belsejében, emiatt viszont nem igazán célszerű választás a kávéfőzéshez.


Desztillált víz


 A desztillált víz használata segít megóvni a berendezést, de az ásványi anyagok teljes hiánya miatt a kávé íze erőtlen lesz.


Fordított ozmózis


A desztillált vízhez hasonlóan az így kezelt víz miatt a kávé íze erőtlen, az ok pedig ugyanaz, azaz az ásványi anyagok hiánya. A desztillált vízzel ellentétben viszont a kávéfőző vagy kávégép elkezdhet rozsdásodni. Azonban erre megoldás egy kevés kemény víz hozzáadása lehet, így az összes oldott sótartalom növekszik, az eredmény pedig a viszonylag elfogadható minőségű kávé.


Lágyított víz


A lágyított víz használatának eredménye is a kissé erőtlen íz lehet, de e megoldás nem jelent veszélyt a kávéfőzőre vagy kávégépre.


Aktív szenes szűrés


E kezelés hatékony, ugyanakkor utána ásványi anyagok is maradnak a vízben, így az ízhatás sem sérül. Ha a víz keménysége nem túl magas, akkor ideális megoldás is lehetne a tökéletes kávé előállításához, amennyiben nem jelentene veszélyt a kávéfőzéshez használt berendezésre.


Aktív szenes szűrés nanokristályos eljárással


Az előző módszerhez hasonlóan (ha a keménység mértéke elfogadható) e kezelés is ideális a tökéletes kávéhoz. Ráadásul a nanokristályoknak köszönhetően csökkenthető a kávégép karbantartási igénye.


Aktív szenes szűrés ioncserével


E kezelés ideális a kávéfőzéshez is. Elfogadható szintre csökkenti a keménységet, illetve javítja a víz szagát és ízét.


Palackozott víz


A víz eredetétől függően előfordulhat, hogy túl sok ásványi anyagot tartalmaz. Emiatt a kávé keserű vagy „túlfőzött” ízű lehet.


Akármilyen vizet is használunk, bármelyik kezelés eljárást is alkalmazzuk, elengedhetetlen a víz kulcsfontosságú paramétereinek pontos mérése. Webshopunkban megtalálhatók az ilyen mérésekre szolgáló mérőeszközök is.


A szabad és összes klórtartalom


HI 701 CheckerHC koloriméter a szabad klórtartalom méréséhez

HI 711 CheckerHC koloriméter az összes klórtartalom méréséhez

Az egy-egy paraméter mérésére képes Checker®HC koloriméterek a középutat jelentik az olcsó, de pontatlan tesztkészletek és a pontosabb, ám költségesebb professzionális mérőműszerek között.


Az összes oldott sótartalom (TDS)


HI 98311 Cseppálló EC- és TDS-teszter

Az egyszerűen kezelhető, olcsó zsebműszerekkel gyors, pontos és könnyen végrehajtható mérések végezhetők el. A teszterek kezelése nem igényel különösebb szakképzettséget.


A lúgosság (lúgtartalom)


HI 775 CheckerHC koloriméter az édesvíz lúgtartalmának méréséhez

Az egy-egy paraméter mérésére képes Checker®HC koloriméterek a középutat jelentik az olcsó, de pontatlan tesztkészletek és a pontosabb, ám költségesebb professzionális mérőműszerek között.


A pH-érték


HI 2020 edge® pH mérő

Az edge™ többparaméteres mérőműszerek a korábbi professzionális készülékek sokoldalúságát ötvözik a korszerű és felhasználóbarát kialakítással. Ennek köszönhetően súlyuk kicsi, vastagságuk pedig alig haladja meg az egy centimétert, így egyszerűen kézben tarthatók vagy helyezhető el akár a falon is. Az újszerű kialakítás elegáns megjelenést és célszerű elhelyezési lehetőségeket biztosít.


Sikeres kávéfőzést, kellemes kávézást!


Címkék:

HANNA Instruments Service Kft. © 2020.