A naponta 2,5 milliárdnál is több elfogyasztott csésze miatt a kávé a világ egyik legnépszerűbb itala. Íze, minősége a felhasznált víztől függ.


A kávé a nyersolaj után a második legkeresettebb termék. Az elmúlt 25 évben egyre inkább a kávé minőségének javítására került a hangsúly. Ebbe beletartozik a cserjék nevelése, az aratás és a szemek feldolgozása, illetve a főzés. Manapság a baristák nem csak egyre kifinomultabb kávéfőzési módszereket alkalmaznak, de a minőségi kávé mögötti tudományról is lerántják a leplet.

A minőségi kávé főzésének titka meglepően egyszerű. Több tényező is szerepet játszik, mint például a pörkölés, a darálás és a főzéshez használt víz minősége. Ez utóbbi különösen fontos, mivel a víz a felelős a kávéban található oldható vegyületek kivonásáért. A víz pH-értéke, lúgossága, keménysége és összes oldott sótartalma (total dissolved solids, rövidítve „TDS”) mind befolyásolja a végtermék minőségét.


A vízben található összes oldott sótartalom közvetlenül befolyásolja a víz azon képességét, amely a fent említett vegyületek kivonásáért felelős. Az esetleges magas ásványianyag-tartalom a kellemetlen ízhez is hozzájárulhat. A vízben oldott anyagként kalcium, magnézium és kloridok találhatók. Ha a víz sótartalma 75 mg/l alatt van, akkor túl sok vegyület „vonódik ki” a kávéból. Ha a TDS meghaladja a 250 mg/l értéket, akkor az oldható vegyületekből túl kevés kerül a kávéba.

A főzéshez használt víz oldott sótartalma mellett a kész kávé esetében mérhető TDS is fontos, mivel jelzője lehet a kávé erősségének. Az erős kávé esetében magasabb a TDS, míg a gyengébb kávé sótartalma alacsonyabb. Fontos megjegyezni, hogy a mérés az elektromos vezetőképességen alapul, viszont a kávé számos összetevője nem vezeti az elektromos áramot, így azok jelenléte e méréssel nem mutatható ki. Mindennek ellenére sokan TDS-mérő segítségével határozzák meg a kávé erősségét.


A komolyabb kávézókban előfordulhat az is, hogy kezelt, szűrt vizet használnak. A szűrés hatékonysága a szűrés előtt és utáni TDS-mérési eredmények összehasonlításával ellenőrizhető. Ezen kívül, mint fentebb említettük, a kész kávé esetében is szokták mérni az oldott sótartalmat. Az ilyen mérések ajánlott eszköze a HI 2003 kombinált mérőműszer, amely a vezetőképesség (EC) és az összes oldott sótartalom mérését teszi lehetővé gyors és egyszerű módon.

A széles mérési tartománynak (0,00 mg/l és 499 g/l között) köszönhetően mérhető a főzéshez használt víz, illetve a kész kávé is. A műszer kisméretű és súlyú is kicsi, így ideális kézi hordozható mérőeszközként, de a tartozék állványnak köszönhetően asztali műszerként is alkalmazható, vagy akár a falra is felszerelhető. A kezelőfelület felhasználóbarát, a kezelés egyszerű. A műszer ideális eszköze a kávé, illetve a főzéshez használandó víz ellenőrzéséhez.HANNA Instruments Service Kft. © 2020.