A talaj és a tápanyagok pH-értéke fontos szerepet tölt be a növények egészségi állapotának alakulásában.


Legyen szó professzionális mezőgazdászról vagy hobbi-növénytermesztőről, a talaj pH-értékének ismerete segít megérteni a tápanyagok viselkedését, a talaj áteresztőképességét, illetve megkönnyíti a termeszthető növényfajták kiválasztását. A talaj pH-értéke számos környezeti tényezőtől függ. A lúgos talaj jellemzője a nagyobb mennyiségben megtalálható oldható sók és karbonátok, illetve az ilyen talaj mészkőben is gazdag lehet. A savas talajban szabad hidrogén- és alumíniumionok találhatók. A savasság okai a savas eső, illetve a műtrágyázás vagy a bomló szerves anyagok lehetnek.

A legtöbb természetes talaj pH-értéke 4,0 és 8,0 pH között van a termőterület geológiai jellemzőitől függően. A növénytermesztés fontos tényezője a makro- és mikrotápanyagok mennyisége, amely szoros összefüggésben áll a pH-értékkel, mivel az határozza meg a tápanyagok oldhatóságát.


A 4,0 és 5,0 pH közötti tartományba eső talajok rendkívül savasnak számítanak. E tartományban az egyes ásványi anyagok (alumínium, vas és mangán) oldhatósága nő, ez pedig mérgező hatású a növényekre nézve.

A 8,0-9,0 pH feletti talajok erősen lúgosnak tekintendők. E tartományban a növények számára szükséges tápanyagok nem oldódnak, így azokat a növények nem tudják felvenni. Bár az optimális pH-érték az adott növényfajtától függ, a legtöbb növény az enyhén savas közeget kedveli.

Az is fontos szempont, hogy a talajban található hasznos baktériumok (mint például azok, amelyek a légköri nitrogént a növények számára szükséges formába alakítják át) milyen pH-tartományt részesítenek előnyben. Ezek a gyökerek közelében élnek, optimális pH-tartományuk pedig 6,0 és 8,0 pH között van.


A talaj pH-értékének mérése

Célszerű olyan mérőeszköz használata, ami a pH-értéken kívül a növénytermesztés számára fontos más paraméter mérésére is képes. Ilyen, gyakran vizsgált paraméter például az összes oldott sótartalom (angol rövidítéssel a „TDS”). A növénytermesztéssel kapcsolatos leggyakoribb méréstípusok:

  • A növények számára adagolandó tápoldat mérése;
  • A talaj (azaz a belőle készített talajoldat) pH-értékének és oldott sótartalmának mérése.

Olyan mérőeszköz használata a legideálisabb, amely egyszerre (akár egyetlen szondával) képes a pH-érték és az összes oldott sótartalom (azaz a TDS) meghatározására. Ilyen mérőműszer az egyszerű kezelésű HI 9813-6. A CAL Check™ funkció figyelmezteti a felhasználót, ha probléma merül fel az elektróddal kapcsolatban. A HI 1285-6 szondát a HI 50021P ellenőrző oldatba merítve megállapítható, hogy szükséges-e a szonda kalibrálása, tisztítása vagy cseréje. Ezt a műszer egyértelműen jelzi a kijelzőn megjelenő kiírások formájában. A HI 9813-6 minden növénytermesztő barátja, legyen szó hobbikertészekről vagy mezőgazdasági termelőkről. A műszer praktikus hordtáskában vásárolható meg, amelyben kalibráló és tisztítóoldatok is megtalálhatók.HANNA Instruments Service Kft. © 2022.