Az, hogy a víz meddig használható a saláta öblítésére, több szempont alapján vizsgálható. A vízminőség egyik jellemzője a víz zavarossága lehet.


A fejessalátát sokan fogyasztják magában, de gyakran képezi részét különböző saláta-keverékeknek, illetve szendvicsek ízesítésére is használják. Először az ősi egyiptomiak termesztették (olajat sajtoltak a magvaiból), ma pedig már részét képezi a világ szinte valamennyi konyhájának.

Mivel szedés után nem sokáig őrzi meg minőségét, a salátát általában nem messze a termesztés helyétől árulták. Azonban az elmúlt évszázad egyre újabb csomagolástechnikai módszereinek, illetve a tárolási és szállítási eljárások fejlesztéseinek köszönhetően már bárhová könnyedén eljuttatható. Az egyik ilyen fejlesztés a salátakeverékek feltalálása volt. Ezekben többféle saláta, illetve gyakran más zöldségek is megtalálhatók. Az egészséges táplálkozás elemeiként ezek előzetes tisztítás, mosás és fertőtlenítés után, fogyasztásra kész állapotban vásárolhatók meg.


A salátakeverékek gyártói (azaz akik a feldolgozásért és a csomagolásért felelősek) a salátát közvetlenül a termelőtől vásárolják meg. A salátát hűtőkocsikban szállítják a feldolgozóüzembe, ahol szállítószalagon szelektálják és darabolják a csomagolás előtt. Ezután megtisztítják és lemossák a földet, illetve egyéb szennyeződéseket. Ez fontos művelet, mert a termesztés körülményeitől függően eltérő mennyiségű szennyeződés bújhat meg a levelek között.

Ha a salátát csapadékos időszak után takarítják be, akkor nagyobb mennyiségű szennyeződés lehet rajta, mint kedvezőbb időjárás esetén. A tisztítást a fertőtlenítőkád követi, ebben általában hígított klóros oldat található. A mosás és fertőtlenítés után egy centrifuga segítségével eltávolítják a maradék vizet a levelek közül. Ezután a salátát szortírozzák, keverik és csomagolják, majd a késztermék azonnal szállítható a boltokba.


A saláta mosásához használt vízzel kapcsolatos egyik fontos paraméter a víz zavarossága. Az öblítőkádban található víz a használattól idővel egyre szennyezettebb lesz. Az, hogy a víz meddig használható a saláta öblítésére, több szempont alapján vizsgálható. A vízminőség egyik jellemzője a víz zavarossága lehet.

A zavarosság optikai paraméter, amely arra utal, hogy mennyi oldatlan lebegő anyag található a vízben. Korábban a vízminőség vizsgálatára berendezkedett laborokban lehetett mérni. Azonban ma már elérhető áron beszerezhetők olyan hordozható, egyszerűen kezelhető mérőműszerek, amelyekkel minden különösebb szakképzettség nélkül végrehajtható a víz zavarosságának mérése.


Ilyen mérőeszköz a hordozható HI 93414 mérőműszer, amely a zavarosság mellett a víz klórartalmának (amely az általános vízmérés másik fontos paramétere) meghatározása is lehetséges. A klórtartalomnak a fertőtlenítéshez használt víz vizsgálata során lehet szerepe.

A műszer praktikus hordtáskában vásárolható meg, amelyben a méréshez szükséges tartozékok is megtalálhatók. A készlet az úgynevezett kalibráló standard oldatokat is magába foglalja, amellyel a műszer pontossága ellenőrizhető, illetve szükség esetén elvégezhető a kalibrálás.

A HI 93414 zavarosságmérő a vízminőség elemzésére szolgál, így célszerű eszköze a saláta tisztításához és fertőtlenítéséhez használt víz ellenőrzésének.HANNA Instruments Service Kft. © 2019.