Cikksorozatunk röviden bemutatja a vízminőség fogalmát, milyen paraméterek alapján vizsgálható, illetve ezek hogyan mérhetők. Az első részben a vízminőségről és a pH-értékről lesz szó.


Mit is takar a vízminőség fogalma?


A földünkön előforduló egyik legfontosabb természetes dolog a víz. Az egyre növekvő népesség mellett rendkívül fontos a vízminőség folyamatos ellenőrzése. A vízminőség arra utal, hogy a víz alkalmazható-e az adott célra, legyen az úszás, növénytermesztés vagy áramfejlesztés. Az a víz, amely nem használható egy bizonyos célra, még tökéletesen alkalmas lehet egy másik felhasználási terület számára. A minőség a víz adott feltételek által meghatározott biológiai és vegyi jellemzőinek milyenségére utal. E jellemzők eltérhetnek a földrajzi hely és az éghajlat függvényében. A felszíni vizek és a talajvizek hatással vannak egymásra, mivel a talajszerkezeten keresztül kapcsolatban vannak. Fontos felismerni azt a tényt, mely szerint a vízminőséget károsan befolyásolhatják mind természetes, mind ember általi tényezők. A rendszeres vízminőség-mérésekkel időben észlelhetők a potenciális problémák, mielőtt azok károkat okozhatnának.


A kalibrálás jelentősége


A kalibrálás a pontos és megismételhető mérések alapvető feltétele. A leghatékonyabb a naponta, a mérések elkezdése előtt végrehajtott kalibrálás. A nap végén megismételhető, így ellenőrizhető, hogy „elcsúsztak-e” a kalibrálási adatok. A mérések természetétől és a kívánt pontosságtól függően a minél gyakrabban végrehajtott kalibrálás az ajánlott. Fontos, hogy friss standard oldatokat és tiszta szondákat kell használni, mivel a szennyeződés rontja a pontosságot.


Mik a vízminőség legfontosabb paraméterei?


Számos mérésre érdemes paraméter van. Ezek lehetnek fizikai jellemzők, mint például a pH-érték, a vezetőképesség vagy a hőmérséklet, de akár a vízben található tápanyagok (nitrátok, foszfátok) jelenléte is. Fontos még a vízben oldott oxigén mennyisége (idegen rövidítéssel „DO”).

Minden paraméter esetében megvannak a határértékek, azaz hogy mekkora érték tekinthető elfogadhatónak, normálisnak vagy éppen veszélyesnek. A mérési eredmény nem önmagában értelmezendő, hiszen össze kell vetni az adott víztömegre jellemző átlagos értékekkel.

A pH-értékkel az alábbiakban foglalkozunk, a többi paraméterről részletesebben cikksorozatunk következő részeiben lesz szó.


Mi is az a pH-érték?


A pH-érték a vízben található hidrogén- és hidroxid-ionok relatív koncentrációjára utal. A skála 0 és 14 pH között van, a 0 pH az erős savas közeget, míg a 14 pH az erős lúgos kémhatást jelenti.


Miért fontos a pH-érték mérése?


A pH-érték alapján felmérhető, hogy a víz alkalmas-e a növényi és állati élet számára. A túl savas vagy túl lúgos víz a természetes vagy az ember általi szennyeződés jele, és negatív hatással van a vízi életre nézve. Az 5,0 és 9,0 pH közötti tartomány tekinthető normálisnak, de az ideális érték 6,0 és 8,0 pH között van.


Hogyan mérhető a pH-érték?


A pH-mérés legegyszerűbb és legolcsóbb módja a tesztkészletek vagy tesztcsíkok (lakmuszpapír) használata. Azonban ezek pontossága nem kevés kívánnivalót hagy maga után, mivel a reakció során elszíneződött indikátort szabad szemmel kell egy színskálához hasonlítani, ami eléggé szubjektív és kevésbé megbízható mérési eredmény.

Sokkal pontosabb módszer az elektronikus pH-mérőműszerek alkalmazása. Az ilyen mérőeszközök vásárlása előtt érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen bonyolultságú mérőműszert szeretnénk (kezdve az egyszerű elektronikus tesztertől egészen a komolyabb laboratóriumi eszközökig), illetve milyen alkalmazási terület számára szeretnénk a méréseket végrehajtani. A műszerhez csatlakoztatható pH-elektród esetében is ajánlott a gondos kiválasztás.


A pH-kalibrálás fontossága és menete


Az első dolog a kalibráláshoz használt standard oldatok kiválasztása. Ezek értékei a várható mérési eredmények közelében legyenek. Ehhez legalább kétpontos kalibrálás szükséges, az egyik a várható érték felett, a másik az alatt legyen. Ha például citromlevet mérünk (amelynek pH-értéke 2 pH körül van), akkor 1,00 és 4,01 pH értékű oldatokat használjunk. Ha a mérendő vízminta pH-értéke nem ismert, akkor a teljes skálát lefogó hárompontos kalibrálás az ajánlott. A kalibrálás végrehajtásának lépései:

  • Egy mérőedényt töltsünk meg annyi standard oldattal, hogy az ellepje az elektród átvezetőjét (75-100 ml).
  • Az elektród hegyét merítsük az oldatba, majd óvatosan keverjük meg vele a folyadékot.
  • A mérés stabilizálódása után (azaz ha legalább öt másodpercen át nem változik a mért érték) hagyjuk jóvá a kalibrálást.
  • Ismételjük meg a fenti műveletsort más értékű oldatokkal, ha több kalibrálási pontra van szükségünk. Ajánlott a legalább kétpontos kalibrálás.
  • A kalibrálás készen van. Öblítsük le a szondát ioncserélt vízzel, majd tároljuk az elektródot a megfelelő módon.

A cikksorozat következő része a hőmérséklet és az elektromos vezetőképesség rejtelmeibe avat be.HANNA Instruments Service Kft. © 2022.