Nagyon fontos a céljainknak leginkább megfelelő pH-elektród és mérőműszer kiválasztása.


A megfelelő pH-elektród kiválasztása


A pH-elektródok többféle kivitelben vásárolhatók meg, de mindegyik ugyanazokkal a fontosabb részekkel rendelkezik. A kiválasztás során szempont lehet az elektród hegyének típusa és alakja, az átvezető anyaga és az elektród burkolatának anyaga.
 

Az elektród burkolatának anyaga


Nézzük először az üvegmembránt. A HANNA Instruments elektródjai négyféle üvegtípus valamelyikével vásárolhatók meg, így szinte bármilyen alkalmazási terület pH-mérési igényeinek kielégítését lehetővé teszik.

Az általános célú üveg lehetővé teszi a teljes pH-skála mérését, így számos célra alkalmazható. Megvásárolhatók alacsony, illetve a magas hőmérsékletű minták mérésére szolgáló üvegből készült elektródok is. Ezek azért hasznosak, mert a szélsőséges hőmérséklet hatással van az elektród élettartamára és működésére. Az úgynevezett HF üveg olyan alkalmazási területek számára készül, amelyek esetében a minta fluorid-ionokat tartalmaz, amelyek feloldják a közönséges üveget. A HF üveg sokkal hosszabb élettartamot biztosít az elektród számára.

Üvegtípus Jellemzők Tartományok
Standard Színtelen üveg általános mérési célokra 0-13 pH
0-70 °C
Alacsony hőmérséklet Sötétzöld üveg alacsony hőmérsékleten végzett mérésekhez (pl. élelmiszeripar) 0-12 pH; -10 és 50 °C között
Magas hőmérséklet Színtelen, vegyileg ellenálló  üveg magas hőmérséklethez (pl. folyamatirányítás) 0-14 pH
20-100 °C
HF üveg Fluoridionokat tartalmazó minták mérése 2-10 pH; -5 és 30 °C között

Az elektród hegyének kialakítása
 

Az elektród végén található érzékelőgömb a felhasználási terület igényeitől függően sokféle formájú lehet. A gömb alakú hegy vizes oldatok általános célú mérésére szolgál. E kivitel a legelterjedtebb, a gömb által biztosított nagy felület számos mintatípus vizsgálatát lehetővé teszi.


A kúpos kialakítású hegy penetrációs mérésekre alkalmas, így mezőgazdasági vagy élelmiszeripari vizsgálatra használják. Az ilyen elektródok talajminta vagy élelmiszerek pH-értékének mérését teszik lehetővé.


A lapos hegyű elektród felületi mérésekre szolgál. Az ilyen eszközökkel például papír vagy bőr (akár emberi bőr vagy fejbőr, akár kikészített bőrből készített termékek) pH-értéke mérhető.


Az elektród átvezetője

Az elektród következő fontos szempontja az átvezető kialakítása. Az átvezető biztosítja a kapcsolatot a minta és az elektród belső referenciája között. E referenciakamrában elektrolit oldat található, amely az átvezetőn keresztül a mintába jut. Az átvezető eldugulása pontatlan és nem megbízható méréseket okoz.

A porózus kerámia átvezető a legelterjedtebb kivitel a laboratóriumi elektródok terén, mivel az üvegéhez hasonló hőtágulási együtthatóval rendelkezik. Az elektród rendelkezhet egy, két vagy három átvezetővel, így hatékonyabb az elektrolit áramlása.

A politetrafluoroetilén, röviden PTFE, a nedvességet taszítja, így a belőle készült átvezetők a vegyileg legellenállóbbak közé tartoznak. Strapabírósága miatt a PTFE átvezető gyakran megtalálható az ipari célú elektródokban.

A szövet átvezető előnye, hogy elszennyeződés esetén gyorsan és egyszerűen frissíthető.

A nyitott átvezetős elektródok esetében az átvezető szerepét az elektródban található gél tölti be. Olyan esetben célszerű a használata, ha a minta könnyen eltömítheti a hagyományos kivitelű átvezetőt.


Az elektród anyaga


Az átvezető és a hegy kialakítása mellett az elektród burkolatának anyaga is fontos tényező a kiválasztás során. Az alkalmazási területek igényeitől függően sokféle anyaggal találkozhatunk.

Az üvegburkolat bármilyen laboratóriumi célra megfelelő lehet, mivel számos vegyi anyag hatásának képes ellenállni és könnyen tisztítható.

A poliéterimid, röviden PEI, strapabíró műanyag, ami szintén képes ellenállni az agresszív vegyi anyagok hatásainak. Az ilyen anyagú elektródokat leginkább környezetvédelmi és ipari mérésekhez használják.

Az élelmiszeripari célú elektródok burkolatának anyaga a polivinilidén-fluorid, azaz PVDF. Képes ellenállni a mechanikai hatásoknak és a biológia eredetű szennyeződéseknek, mint például a gomba.

A legnagyobb igénybevétellel járó mérésekhez használt elektródok rozsdamentes acélból készülnek.


A csatlakozó típusa


Az elektród kiválasztásának utolsó szempontja a csatlakozó típusa. Fontos tudni, hogy az elektródok nem csatlakoztathatók bármilyen műszerhez. Vannak érzékelők, amelyek csak adott típusú vagy gyártmányú műszerrel használhatók. Új elektród vásárlása vagy egy régi cseréje esetén ügyeljünk, hogy olyat vásároljunk, amely a már meglévő pH-mérőnkkel vagy a beszerezni kívánt mérőeszközzel kompatibilis.


A megfelelő pH-mérő kiválasztása


A pH-mérő kiválasztása során figyelembe kell venni, hogy milyen mintát, hol és hogyan kell mérnünk.

Az elektronikus teszterek egyszerű hobbiműszerek. Áruk olcsó, kezelésük egyszerű.

A hordozható műszerek már nagyobb pontosságot biztosítanak. Segítségükkel bárhol elvégezhető a pH-mérés, így alapvetően a terepen végrehajtott mérések célszerű eszközei.

Az asztali műszerek laboratóriumi mérésekre szolgálnak. Bár áruk magasabb, nagyon pontos mérésekre képesek és számos egyéb funkcióval is rendelkeznek.

Munkatársaink készséggel állnak rendelkezésre bármilyen kérdés esetén, így, ha mérőeszközre van szüksége és vásárlás előtt áll, akkor ne habozzon kapcsolatba lépni velünk.


A harmadik, egyben befejező rész a mérőeszközök előkészítését, kezelését és karbantartását, illetve a méréssel kapcsolatos tudnivalókat mutatja be.HANNA Instruments Service Kft. © 2022.