Bemutatjuk a mérőeszközök előkészítését, használatát és karbantartását.


Üzembe helyezés


Miután megértettük a pH-mérés alapjait és kiválasztottunk az igényeinknek megfelelő mérőeszközöket, lássuk, mit is kell tennünk a helyesen végrehajtott pH-mérés érdekében.

Ha újratölthető elektróddal végzünk mérést, akkor ellenőrizzük, hogy az elektrolit felszíne ne legyen 1 cm-nél mélyebben a feltöltőlyuk alatt. Azt is célszerű figyelni, hogy ne legyen szennyeződés az elektrolitban.

Szükség van még puffer oldatokra is. A standard oldatok értékei 4,01; 7,01 és 10,01 pH lehetnek. A mérendő minta várható értéke határozza meg, hogy milyen értékű oldatokra van szükségünk. A kalibrálási pontok értékei a várható mért pH-érték körül legyenek. Ha például tudjuk, hogy a minta pH-értéke 5 pH körül alakul, akkor 4,01 és 7,01 pH legyen a két kalibrálási érték. 3 pH körüli mért értékek esetén olyan pH-mérőre van szükség, amely lehetővé teszi a tetszőleges puffer értékek használatát.

A kalibráló oldatokat mérőedényekbe kell önteni. Az elektród leöblítéséhez ioncserélt víz szükséges, az öblítést egy hulladékgyűjtő edény felett kell elvégezni.

Vannak további opcionális eszközök, amelyek megléte nem létszükséglet, de megkönnyíthetik vagy meggyorsíthatják a mérést. Ilyen például az elektród biztonságos elhelyezésére szolgáló flexibilis állvány vagy a mágneses keverő, ennek segítségével a mintaoldat áramlása biztosítható, amely a mérés idejét csökkenti, illetve a pontosságot növeli.


A kalibrálás


A kalibrálás segítségével biztosítható a mérési pontosság. A kalibrálást mindig végre kell hajtani, ha az elektródot régóta nem használtuk, egy kiszáradt elektród hidrálása után vagy az elektród tisztítóoldattal végrehajtott tisztítása után. A legnagyobb pontosság a naponta végrehajtott kalibrálással biztosítható. Ha nem szükséges ekkora pontosság, akkor elég lehet a heti 1-2 kalibrálás is.

Lássuk, hogyan történik az egyszerű kétpontos kalibrálás egy pH-teszter segítségével. Szükség van tiszta mérőedényekre, 4,01 és 7,01 pH értékű puffer oldatokra, ioncserélt vízre az elektród leöblítéséhez, illetve egy pH-teszterre.

 • Először is öblítsük le az elektródot ioncserélt vízzel.
 • A tesztert kapcsoljuk kalibrálási üzemmódba, majd merítsük a 7,01 pH értékű oldatba.
 • A pontosság és a mérési stabilitás érdekében az elektróddal óvatosan keverjük meg az oldatot.
 • A mérés stabilizálódása után ismét öblítsük le az elektródot, majd merítsük a 4,01 pH értékű oldatba.
 • A mérés stabilizálódása után a műszer elmenti a kalibrálási adatokat és visszatér mérési módba.

Most nézzük meg, hogyan hajtható végre a kétpontos kalibrálás egy hordozható pH-mérő esetében. Az ilyen műszerek már komolyabb mérőeszközöknek számítanak. A kalibráláshoz szükség van tiszta mérőedényekre, 4,01 és 7,01 pH értékű puffer oldatokra, ioncserélt vízre az elektród leöblítéséhez, illetve egy pH-mérőre.

 • Először is vegyük le az elektródon található védőkupakot, majd öblítsük le az elektródot ioncserélt vízzel. Ez azért fontos, mert előfordulhat, hogy a tárolóoldatból származó sólecsapódás található a felületén, ami egyébként teljesen normális jelenség.
 • Ez az elektród újratölthető, így a gyorsabb mérések érdekében vegyük le a feltöltőnyílás lecsavarható kupakját. Most már elkezdhetjük a kalibrálást.
 • A műszert kapcsoljuk kalibrálási üzemmódba, az elektródot öblítsük le, majd merítsük a 7,01 pH értékű oldatba.
 • Az elektróddal óvatosan keverjük meg az oldatot, majd várjunk, hogy a mérés stabilizálódjon.
 • A mérés stabilizálódása után ismét öblítsük le az elektródot, majd merítsük a 4,01 pH értékű oldatba.
 • Ezúttal is óvatosan keverjük meg az oldatot.
 • A kalibrálás sikeres befejezése után a műszer visszatér mérési módba.

Az asztali mérőműszerek alapvetően labormérésekre szolgálnak, mivel általában ezek képesek a legnagyobb mérési pontosság biztosítására. E műszerek kalibrálásához szükség van tiszta mérőedényekre, 4,01 és 7,01 pH értékű puffer oldatokra, ioncserélt vízre az elektród leöblítéséhez, mágneses keverőre és keverőmágnesekre, egy flexibilis tartókarra, illetve egy pH-mérőre.

Az edge sorozatú műszerek tartozéka a flexibilis elektródtartó.

 • Két mérőedényt töltsünk meg a kalibráló oldatokkal. Annyi oldatra van szükség, hogy ellepje az elektród átvezetőjét.
 • Mágneses keverő használata esetén tegyünk egy-egy keverőmágnest az edényekbe.
 • Először is vegyük le az elektródon található védőkupakot, majd öblítsük le az elektródot ioncserélt vízzel, hogy ne maradjon rajta a tárolóoldatból származó sólecsapódás.
 • Ez az elektród újratölthető, így a gyorsabb mérések érdekében vegyük le a feltöltőnyílás lecsavarható kupakját. Most már elkezdhetjük a kalibrálást.
 • A 7,01 pH értékű oldatot tartalmazó edényt helyezzük a mágneses keverőre, majd kapcsoljuk azt be.
 • Fontos, hogy a keverési sebesség ne legyen túl nagy. Állítsuk be úgy, hogy örvénylés még ne legyen látható az oldatban.
 • Kapcsoljuk a műszert kalibrálási módba, majd merítsük az elektródot az oldatba. Az elektród átvezetője a folyadék felszíne alatt legyen.
 • A mérés stabilizálódása után a műszer kéri a kalibrálási pont jóváhagyását. A jóváhagyás után a műszer elmenti a kalibrálási pontot, majd kéri a 4,01 pH értékű kalibráló oldatot.
 • Kapcsoljuk ki a keverőt, majd öblítsük le az elektródot.
 • A 4,01 pH értékű oldatot tartalmazó edényt helyezzük a mágneses keverőre, majd kapcsoljuk azt be.
 • Merítsük az elektródot az oldatba, majd várjunk, hogy a mérés stabilizálódjon.
 • A stabilizálódás után hagyjuk jóvá a kalibrálási pontot.
 • E műszer akár az ötpontos kalibrálást is lehetővé teszi. A kalibráló oldatok szennyeződésének elkerülésére mindig öblítsük le az elektródot ioncserélt vízzel a mérések között.
 • A kalibrálás után állítsuk a műszert mérési módba. A mérendő minta vizsgálata előtt öblítsük le még egyszer az elektródot.

A pH-mérés menete


A kalibrálás segítségével biztosítható a mérési pontosság. A kalibrálást mindig végre kell hajtani, ha az elektródot régóta nem használtuk, egy kiszáradt elektród hidrálása után vagy az elektród tisztítóoldattal végrehajtott tisztítása után. A legnagyobb pontosság a naponta végrehajtott kalibrálással biztosítható. Azonban ha nem szükséges ekkora pontosság, akkor elég lehet a heti 1-2 kalibrálás is.

Az egyszerű elektronikus teszterek esetében merítsük az elektród hegyét a mintába. Az elektróddal óvatosan keverjük meg a folyadékot, ügyelve, hogy az átvezető a felszín alatt maradjon.

A hordozható műszerek esetében óvatosan merítsük az elektród hegyét a mintába. Ügyeljünk, hogy az átvezető a felszín alatt maradjon.

A laborműszer esetén a mintát tartalmazó edény a mágneses keverőn legyen, amely a megfelelő sebességgel keveri az oldatot. Lassan engedjük az elektródot a mintába, majd várjunk, hogy a mérés stabilizálódjon.


Talán soknak tűnik az, amiről az előzőekben szó volt. Azonban az egyes lépések önmagukban egyszerű és könnyen végrehajtható műveletek, amelyekre a mérési pontosság érdekében mindenképpen szükség van. Ezek után még egy fontos dolgot meg kell említeni.


Az elektród tisztítása és tárolása


A mérések befejezése után meg kell tisztítani és a megfelelő módon tárolni kell az elektródot. Erre nemcsak a pontosság érdekében van szükség, hanem a megfelelő karbantartással meghosszabbítható az elektród élettartama is.

Az elektródot öblítsük le ioncserélt vízzel. Ajánlott a mért minta jellegének megfelelő tisztítóoldat használata.

Hagyjuk az elektródot a tisztítóoldatba merítve 15 percen keresztül. Ezután a védőkupakot töltsük meg tárolóoldattal, majd helyezzük a kupakot az elektródra.

A teszterek esetében is hasonló módon kell eljárni. Célszerű a műszert függőeleges helyzetben tárolni, így a tárolóoldat nem tud kifolyni a kupakból. Ne felejtsük, hogy az elektródot használaton kívül teljesen a tárolóoldatba merítve kell tárolni.


És ez minden. Cikksorozatunkban mindent számba vettünk, amit a pH-értékről, a megfelelő mérőeszköz kiválasztásához, előkészítéséhez, illetve a kalibráláshoz és a mérések menetéhez tudni kell.HANNA Instruments Service Kft. © 2022.