Mi az összefüggés a szennyvíz hőmérséklete és oxigéntartalma között?


A levegőztető medencék a szennyvízkezelés eszközei, ezekben történik a biológiai kezelés. Az évszakok váltakozásával megváltozik a medencék hőmérséklete is, amely hatással van az oldott oxigénkapacitásra, ebből következően pedig a nitrifikáció folyamatára. E hatás ellensúlyozására több módszer is létezik. Nézzünk meg ezek közül néhányat.


A biomassza szárazanyag-tartalmának (MLSS) növelése


Az olyan földrajzi helyeken, ahol a fogcsikorgató telet rendszerint viszonylag gyorsan váltakozva forró nyár követi, a hőmérséklet-változás jelentősen befolyásolja a nitrifikációt. A csökkenő hőmérséklettel együtt a szennyvíz hőmérséklete is csökken, emiatt jelentősen lelassul a nitrifikáció. Alacsony hőmérséklet esetén a szárazanyag-tartalom növelésével kompenzálható a nitrifikációs folyamat.

 

Télen kevesebb, nyáron több oxigént kell a szennyvízbe juttatni


Az oldott oxigén (idegen rövidítéssel „DO”) koncentrációja nagymértékben függ a hőmérséklettől. Az alacsonyabb hőmérsékletű víz nagyobb oldott oxigén-kapacitással rendelkezik. Ilyenkor kevesebb oxigént kell a szennyvízbe juttatni, így energia és pénz takarítható meg. Magasabb vízhőmérséklet esetén a fenti eset fordítottja igaz, azaz a víz oldott oxigéntartalma alacsonyabb, így több oxigént kell a vízbe juttatni.

 

A vízben található organizmusok mikroszkópos nyomon követése


A levegőztető medencében található mikroorganizmusok fajtáját a vízben található szennyezőanyagok és a környezeti feltételek határozzák meg. A mikroorganizmusok elemzése alapján kimutathatók az esetleges problémák, mint például az alacsony oldott oxigéntartalom vagy az alacsony pH-érték.

 

A levegőztető medence részleges letakarása


A medence méretétől függően annak részleges lefedése segíthet a környezeti változások ellensúlyozásában. Ilyen tényező például a légköri nyomás, amely hatással van az oldott oxigén koncentrációjára. Alacsony légnyomás (mint például az erős téli szelek) vagy magas nyomás (mint például a száraz nyári napok) csökkenthetik, illetve növelhetik az oldott oxigéntartalmat. A medence részleges vagy teljes lefedésével nagyobb hatékonysággal szabályozhatók a biológiai folyamatok.

 

Meleg levegő befúvatása télen


Télen meleg levegő befúvatásával tartható fenn az oldott oxigéntartalom. Mivel a mikroorganizmusok alacsonyabb hőmérsékleten lassan reagálnak, így a szerves szennyeződések lebontása is lassabban történik. E módszer alkalmazása esetén fontos a víz oldott oxigéntartalmának figyelemmel kísérése, mivel a befújt meleg levegő hatására nő a víz hőmérséklete, emiatt viszont csökken az oldott oxigén koncentrációja.


Fentebb a teljesség igénye nélkül röviden bemutattunk néhány módszert, amellyel a hőmérséklet-változás hatása kompenzálható a szennyvíztisztítási folyamatok során. Mindegyik esetében fontos az oldott oxigéntartalom figyelése, mivel az az egyik legfontosabb paraméter, amely közvetlen hatással van a biológiai tisztítás hatékonyságára. (Emellett számos egyéb paraméter is fontos lehet, mint például a pH-érték.)


Az általunk forgalmazott műszerek között vannak olyanok, amelyek az oldott oxigéntartalom mérését teszik lehetővé. Ezek hordozható (ezekkel akár közvetlenül a medencébe merített érzékelővel elvégezhető a mérés) vagy asztali (azaz laborban alkalmazható) kivitelben vásárolhatók meg.


Termékkínálatunkban számos, kifejezetten a víz és a szennyvíz kezelésével kapcsolatos egyéb paraméter mérésére tervezett mérőműszer (többféle kivitelben, kezdve az egyszerű elektronikus tesztertől a professzionális laborműszerig) és szabályzó is található.


A képen is látható HI 98196 hordozható DO-mérő a víz oldott oxigéntartalmának vizsgálatát teszi lehetővé. A mérési pontosságot a sótartalom-, a nyomás- és a hőmérséklet-kompenzálás biztosítja.HANNA Instruments Service Kft. © 2020.