A biodízel olyan üzemanyag, amely észterekből és természetes zsírsavakból áll.


A biodízel önállóan alkalmazható dízelmotorok üzemanyagaként, illetve hagyományos fosszilis dízelgázolajjal (közismertebb néven gázolaj vagy dízelolaj) keverve is használható. A biodízel számos előnnyel rendelkezik a gázolajjal szemben. A legfontosabb például az, hogy környezetbarát, mivel alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása, illetve az előállítása megújuló forrásokból is lehetséges.


Hogyan készül a biodízel?


A bioüzemanyagok előállítása során az egyik legfontosabb folyamat az úgynevezett átészterezés (idegen szóval transzeszterifikáció). E folyamat során a zsírt növényi olajjal, illetve az állati zsírt alkohollal kell elreagáltatni, ennek eredményeként észterek és glicerin keletkezik. A keletkező észternek különböző (az EN14214 és az ASTM D6751 szabvány által meghatározott) követelményeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy a végterméket biodízelként lehessen kezelni. (A glicerint számos más iparág hasznosíthatja, mint például a gyógyszeripar vagy az élelmiszerek és kozmetikumok gyártása.)


Miért szükséges a biodízel víztartalmának mérése?


Számos olyan paraméter van, amelyek határértékeit a biodízel esetében az EN14214 szabvány határozza meg. Ilyen például a sűrűség, az össz-szennyezéstartalom, és a kémiai összetétel, valamint a víztartalom. A biodízelben található víztartalom ismerete azért fontos, mert a víz a kelleténél magasabb koncentrációban korróziót, azaz a motor károsodását okozza. A magas víztartalom a mikrobák szaporodását is elősegíti, ami miatt lerakódás („biofilm”) jelenik meg az üzemanyagcsövek és a motor alkatrészeinek felületén.


Hogyan mérhető a biodízel víztartalma


A biodízel víztartalma más anyagokhoz hasonlóan az úgynevezett Karl Fischer titrálás segítségével határozható meg. Mivel a biodízel víztartalma általában arányaiban alacsony, a HI 934 Karl Fischer titrátor a célszerű mérőeszköz, amely a rendkívül alacsony (1 ppm és 5% közötti) tartományban képes a mérés végrehajtására.

A titráláshoz a mintát a mérőcellában fel kell oldani. E lépéshez az általánosan használt oldószer a metanol, azonban ennek alkalmazása ezúttal nem célszerű, mivel a biodízel kevésbé oldható a metanolban. Ajánlott oldószer például biodízel esetében az 1-pentanol. Fontos szempont még, hogy a biodízel elemzéséhez nincs szükség a minta mérés előtti előkészítésére, a minta közvetlenül a mérőcellába fecskendezhető, így a mérési időtartam lerövidíthető.

A HI 934 titrátor diafragmás vagy diafragma nélküli generátor-elektróddal vásárolható meg. A biodízel méréséhez a diafragma nélküli elektród az ideális, mivel ennek révén csökkenthető a drift (azaz a mérőcellába jutó környezeti nedvesség) aránya.HANNA Instruments Service Kft. © 2022.