A különböző szemcseppek gyártása során szintén fontos paraméter a pH-érték.


A szemcseppek gyártása során különleges steril oldatot használnak. Többféle szemcsepp létezik. Van, amelyik pusztán a szem nedvesen tartására szolgál, és vannak gyógyhatásúak, amelyek antibakteriális anyagot vagy fehérjét tartalmaznak és szemgyulladás vagy más szembetegség gyógyítására szolgálnak. A szemcsepp használatának előnye, hogy egyszerűen a szembe juttatható, illetve viszonylag olcsón állítható elő és vásárolható meg.

A szemcseppek előállítása során számos, a minőséggel és a biztonsággal kapcsolatos paraméter van, amelyek határértékeit szigorú előírások határozzák meg. Ilyenek például a sterilitás, a szennyezőanyagok mennyisége, az ozmotikus egyensúly és a pH-érték. Az oldat aktív összetevőinek oldhatósága és stabilitása a pH-értéktől függ. A pH-érték a kész szemcsepp biztonságát, illetve az általa okozott komfortérzetet is befolyásolja.


A könycsepp pH-értéke általában 7,2-7,4 pH körül alakul. Az e tartományon kívüli pH-érték kényelmetlen érzetet és irritációt okozhat. Az irritáció általában fokozott könnytermeléssel jár, ami kimoshatja a szemcseppet a szemből, azaz csökkenti a szembe jutó gyógyszer vagy más hatóanyag mennyiségét.

Ideális esetben a szemcsepp pH-értéke a könnyéhez hasonló, de általában a megfelelő kompromisszum elérése a cél a megfelelő stabilitás és oldhatóság érdekében. Általában az ilyen oldatok egy kissé puffereltek a gyógyszer ideális pH-értékének figyelembe vételével, ezt a természetes emberi könny semlegesíti. Azonban a szemcseppbe kerülő kis mennyiségű szennyezőanyagok is drasztikus változást tudnak előidézni a pH-értékben, ezért különösen fontos a gyártás teljes folyamatát végigkísérő minőség-ellenőrzés és pH-mérés.


A minőségellenőrző laborok számára az asztali mérőműszerek használata a legcélszerűbb. Fontos, hogy a pH-mérő kellő pontossággal rendelkezzen ahhoz, hogy megfelelhessen a szigorú gyógyszerészeti szabványok és előírások feltételeinek. Ilyen mérőeszköz a HI 5221 professzionális asztali műszer, amelynek felbontása 0,001 pH, így rendkívüli  pontossággal képes a mérések végrehajtására.

A kalibrálás akár ötpontos is lehet, így a teljes pH-tartományban lehetséges a pontos mérések biztosítása. A kalibráláshoz használt értékek a NIST szabvány előírásainak megfelelő puffer-készletet is magukba foglalják. A pH-mérő rendelkezik GLP (helyes laboratóriumi gyakorlat) funkciókkal, ezek lehetővé teszik a részletes kalibrálási adatok nyomon követését, illetve a műszer pontosságának ellenőrzését.

A HI 5221 pH-mérő ajánlott kiegészítője a HI 1083B pH-elektród. Ez kifejezetten alkalmas gyógyszeripari és labormérések végzésére, mivel kialakításának köszönhetően nagyon kis mennyiségű minta elég az elemzéshez (az átvezető mindössze 3 mm távolságban található az elektród végétől). Ez azért fontos, mert a gyógyszeriparban gyakran nagyon kis mennyiségekkel kell dolgozni (például a termékek minősége vagy egyes anyagok magasabb ára miatt), így a méréshez is csak kis mennyiségű oldat áll rendelkezésre. A HI 1083B pH-elektróddal felszerelt HI 5221 professzionális pH-mérő ideális mérőeszköze a gyógyszeripari méréseknek.HANNA Instruments Service Kft. © 2022.