A pH-értéket számos okból mérik. Azonban nem mindegy, hogy mivel.


A pH-érték mérésének szükségességét számos tényező indokolhatja. Befolyásolja a medencevíz fertőtlenítésének hatékonyságát, jelzője az élelmiszerek minőségének, valamint számos egyéb alkalmazási terület esetében tölt be kulcsszerepet. Tekintve, hogy a pH-érték ilyen fontos, nagy hangsúlyt kaphat mérésének módja, illetve pontossága is. A legalapvetőbb pH-mérőeszközök a lakmuszpapír és az egyszerű kémiai tesztkészletek, bár ezek alkalmazása egyet jelent az alacsony mérési pontossággal és egyéb problémákkal.


Miért is mérjük a pH-értéket?


A „pH” szócska a „hidrogén-potenciál” kifejezés rövidített formája. Arra utal, hogy az adott anyag mennyire bázikus (azaz lúgos). A mérés a vizes oldatban tapasztalható ionos aktivitáson alapul. A pH-skála 0-tól 14 pH-ig terjed, a 0 pH a teljes savas, a 14 pH a teljes lúgos kémhatást jelenti. A tiszta víz pH-értéke 7 pH körül alakul, így teljesen semleges.

A pH-érték mérésének szükségességét számos szempont teheti indokolttá. Az ideális érték pedig alapvetően attól függ, miről is van szó. A tengeri akváriumok vizének pH-értéke 8,0 és 8,3 között a legideálisabb, ilyenkor a legegészségesebbek a halak és a korallok. A sörfőzés során a maláta értékét 5,2-5,6 pH körül kell tartani, mert e tartományban előzhető meg a nem kívánt bakteriális aktivitás, illetve tartható ideális állapotban az élesztő. A termőtalaj pH-értéke eltérő lehet az éghajlat, a termesztett növények és egyéb tényezők függvényében.

Előfordulhat, hogy egy hozzávetőleges, színindikátorral kapott pH-érték elegendőnek bizonyul, de a legtöbb alkalmazási terület ennél jóval pontosabb méréseket igényel. A pH-mérésnek több módszere is létezik, már csak azt kell kitalálni, kinek melyik a legmegfelelőbb.


A pH-érték mérése színindikátorral


Biztosan sokak által ismert a talán egyik legalapvetőbb mérési technika, azaz a hagyományos lakmusz-papír alkalmazása. Erre akár általános iskolai kémia-tanulmányainkból is emlékezhetünk. Hasonlóan egyszerű módszer a kémiai tesztkészlet használata, e mérés során a vízbe csepegtetett indikátor oldat segítségével érhető el a színváltozás. A kémiai reakció eredményeként létrejövő színt egy skálával kell összevetni, így kapható meg a minta pH-értéke. Az ilyen vizsgálatok olcsón és egyszerűen végrehajthatók, viszont pontosságuk nem kevés kívánnivalót hagy maga után.

Mint említettük, számos alkalmazási terület esetében az ideális pH-tartomány igen szűk, amely nem mindig „fedhető le” pontosan az egyszerűbb, pontatlanabb tesztek segítségével. Fontos tényező még, hogy a készlet milyen régen készült, mert a levegő és a hőmérséklet, illetve a napfény hatása idővel megváltoztatja a referenciaszíneket, így jelentősen nő a mérési pontatlanság.


A színérzékelés szubjektivitása


A mérési pontatlanságnak emberi forrása is van. Ez nem más, mint a színek egyénenként változó szubjektív érzékelése. A színek érzékelése személyenként eltérő lehet, illetve ugyanazt a színt ugyanaz a személy eltérő fényviszonyok mellett másnak láthatja. A tárgyak színe az általuk elnyelt és visszavert fénytől függ. Az alma azért piros, mert a piros szín hullámhosszának megfelelő fényt visszaveri, míg minden más fénytartományt elnyel. A fekete tárgyak minden fényt elnyelnek, egy fehér tárgy viszont minden fényt visszaver. A tárgyak megfigyelése során személytől függően a fényvisszaverődést másként dolgozza fel az agy.

A színek érzékelése során számos külső tényező is szerepet játszik, mint például a fent említett eltérő fényviszonyok, a napszak, a helyiség jellege, a megfigyelt szín közelében található egyéb színek, de akár a fáradtság is befolyásoló feltétel. Ezekből pedig egyértelműen következik, hogy e tényezők a színindikátoros pH-mérés során is jelentős hatással vannak a színek összehasonlításának hatékonyságára, azaz a mérési pontosságra.


A pH-mérés korszerű alternatívái


A legnagyobb pontosság digitális mérőeszközök segítségével biztosítható, ilyen például egy zsebteszter vagy egy pH-elektróddal felszerelt pH-mérőműszer. A műszerek és elektródok számtalan kivitelben vásárolhatók meg, így bármilyen alkalmazási terület igényei kielégíthetők, legyen szó növénytermesztésről, borászatról, vízkezelésről vagy akvarisztikáról.


Elektronikus zsebteszterek


A zsebteszterek egyszerű pH-mérőeszközök. Vannak kevésbé drága általános célú műszerek, illetve adott alkalmazási célok szerint specializált változatok. Ha nem vegyileg agresszív, nem extrém hőmérsékletű mintát kell mérni, akkor a legegyszerűbb, egygombos teszter is alkalmas lehet. Az ilyen műszerekre jellemző automatikus kalibrálás és cserélhető elektród miatt a használat és a karbantartás a lehető legegyszerűbb.


Hordozható pH-mérők


A hordozható műszerek a tesztereknél komolyabb kategóriát képviselnek. A méretük nagyobb, az elektród pedig nem beépített, hanem vezetékkel kapcsolódik a műszerhez. Sokkal több funkcióval rendelkeznek, valamint a konkrét típustól függően képesek lehetnek a mérési adatok elmentésére, a működési paraméterek személyre szabására, az elektród állapotának ellenőrzésére vagy a pH-értéken kívül egyéb paraméter(ek) mérésére is, illetve speciális elektróddal rendelkezhetnek. Ha pontosság vagy sokoldalúság tekintetében egy teszter már nem nyújt eleget, akkor egy hordozható műszer használata a következő lépés.


Vezeték nélküli pH-mérők


Ha már nem elégszünk meg a zsebteszter korlátozott funkcióival vagy rugalmasságával, de még úgy érezzük, hogy nem állunk készen egy komolyabb hordozható műszer használatára, akkor jó választás lehet a vezeték nélküli pH-elektród (mint amilyen a HALO sorozat). Ehhez nincs szükség külön műszerre, annak szerepét egy okostelefon vagy tablet is betöltheti (az elektród és az okoseszköz Bluetooth kapcsolaton kommunikál). Mindössze egy ingyen letölthető alkalmazás szükséges. Az app rendelkezik demo móddal, így még csak elektródot sem kell vásárolni ahhoz, hogy ki lehessen próbálni, hogyan is kell kezelni. S ha már kellő önbizalommal tudjuk használni az alkalmazást, akkor webshopunkban kiválasztható az egyéni mérési igényeknek megfelelő elektródtípus.


További hasznos tudnivalók


Végezetül adnánk néhány tanácsot a pH-mérés menetével és a mérőeszközök helyes karbantartásával kapcsolatban, hiszen számos apró dolog van, ami jelentősen befolyásolhatja a mérési pontosságot. Ilyen többek között például a szennyeződés az elektród felületén vagy a túl régi puffer oldatok használata a kalibrálás során. Reméljük, a lenti cikkek hasznos tanácsokkal szolgálnak majd.

>A pH-elektród helyes karbantartása

>A 10 leggyakoribb hiba a pH-mérés során

>A pH-mérők használatának gyakorlati szempontjai (három részből álló cikksorozat)

Sikeres pH-méréseket kívánunk!HANNA Instruments Service Kft. © 2022.