HI 99161 Hordozható pH-mérő tejtermékek vizsgálatához

  • 179 718 Ft


A cseppálló HI 99161 pH-mérőműszert a tejipari pH-mérések követelményeinek figyelembe vételével tervezték. Segítségével a tejtermékek pH-értéke mérhető.

A műszer kalibrálása automatikus, egy- vagy kétpontos művelet, továbbá minden mért érték hőmérséklet-kompenzált. A beépített jelerősítővel rendelkező pH‐elektród kifejezetten élelmiszeripari célokra szolgál. A könnyen tisztítható szondatesthez erősített kúpos hegy segítségével egyszerűen elvégezhető a félkemény termékek (például a sajt) mérése. Az átvezető kialakítása révén az nehezen dugul el, így nem okoz problémát a viszkózus folyadékok vagy magas lebegőanyag‐tartalmú anyagok (mint például a tej vagy az ételízesítők) vizsgálata sem.

A HI 99161 hordozható pH-mérő készlet formájában vásárolható meg, amely tartalmaz kalibráló és karbantartó oldatokat is.


A tejtermékek gyártási folyamata során a minőségbiztosítás fontos eleme a pH‐érték mérése. A tej pH-értékének mérése azért fontos, mert ezzel lehet ellenőrizni a tej tisztaságát, a pH-érték jelezheti, hogy a tej fertőzött-e mastitis-szel.

A pH-érték ellenőrzése számos ponton ajánlott a tejfeldolgozás során. A friss tej pH-értéke 6,7 pH, ha ez alá esik, akkor az egyértelműen annak a jele, hogy a káros baktériumok elszaporodtak a tejben.

A tejben található baktériumok a tejcukrot tejsavvá alakítják, így a tej megsavanyodik. A savanyodás során a tejben lévő fehérjék fokozatosan kicsapódnak a savanyú közegből, így a tej megalszik. Ha a tej pH-értéke 6,7 pH felett van, akkor az biztos jele annak, hogy tőgygyulladásos tehéntől származik.


Műszaki adatok
Mérési tartomány pH-érték: ‐2,00 és 16,00 pH között
Hőmérséklet: ‐5,0 és 105,0 °C között
Pontosság pH-érték: ±0,02 pH
Hőmérséklet: ±0,5 °C (60 °C alatt); ±1 °C (60 °C felett)
Kalibrálás Automatikus, egy‐ vagy kétpontos
Hőmérséklet-kompenzálás Automatikus
Környezet 0 és 50 °C között, maximum 100%‐os relatív páratartalom
Áramellátás 3 db 1,5 voltos AA elem (kb. 1200 órányi folyamatos használatra elegendő)
A műszer tartozékai
Tartozék FC 2020D elektród, tasakos kiszerelésű kalibráló oldatokat tartalmazó alapkészlet, elemek, hordtáska és használati utasítás

Címkék: pH-érték


HANNA Instruments Service Kft. © 2018.