HI 97732 Fotométer (oldott oxigén)

 • 95 250 Ft


HI 97732 Hordozható fotométer az oldott oxigéntartalom vizsgálatához

A HI97732 hordozható fotométer új fejlett optikai rendszerrel rendelkezik, amely pontosabb, megismételhetőbb és gyorsabb méréseket tesz lehetővé. A műszer segítségével a vízkezelés során határozhatjuk meg a minta oldott oxigéntartalmát 0,0 és 10,0 mg/l között.

A fotométer főbb jellemzői

 • Fejlett új LED-es optikai rendszer
 • CAL Check funkció
 • Mérési tartomány: 0,0 és 10,0 mg/l között (O2 formában kifejezve)
 • ±0,4 mg/l pontosság
 • Beépített útmutató funkció
 • Cseppálló borítás IP67
 • GLP funkció (vissza nézhető az utolsó kalibrálás dátuma)
 • Az utolsó 50 mérés automatikus elmentése
 • Automatikus kikapcsolás (15 perc tétlenség után)

Reagensek

A műszer használatához szükséges reagens külön vásárolható meg. Az oldott oxigéntartalom mérés elvégezhető a HI 93732-01 reagens csomag segítségével (100 mérés elvégzéséhez elegendő).

A fotométer részletes műszaki jellemzői


Útmutató mód

A műszerekben elérhető egy útmutató mód, amelyben animált grafikus ábrák és szöveges üzenetek segítségével vezeti végig a felhasználót a mérés teljes menetén.

CAL Check™ funkció

A HANNA egyedülálló CAL Check funkciója lehetővé teszi a műszer teljesítményének ellenőrzését a hivatalos NIST nyomkövetővel ellátott standard oldatok segítségével.

Beépített időzítő

A kellő reakció idő kivárása elengedhetetlen a pontos és megbízható fotometriás mérések elvégzéséhez. Ebben segít a beépített időzítő, amely a mérés megkezdése előtt visszaszámol a kijelzőn, hogy minden minta és minden felhasználó esetén egységesen pontos eredményeket kapjunk.

Nagy küvetták

A készülékbe kör alakú 25 mm úthosszal rendelkező üveg küvetták helyezhetők. A relatív hosszú úthossznak köszönhetően a fény nagyobb mennyiségű mintán képes áthaladni, így biztosítva nagyobb pontosságot az alacsony abszorbanciájú minták esetén is.

GLP (Helyes laboratóriumi gyakorlat) funkció

Visszanézhető az utolsó kalibrálás időpontja és dátuma.

Automatikus adattárolás

A műszerek automatikusan elmentik az utolsó 50 mérés eredményeit.

Cseppálló borítás

A fotométerek IP67 besorolású borítást kaptak.

Automatikus kikapcsolás

A műszer 3 db sima AA elemről működik, amely 800 órányi folyamatos mérésre elegendő. Az elemek élettartalmának növelése céljából a műszer 15 percnyi inaktivitás után automatikusan kikapcsol.

Az oldott oxigéntartalom mérésének a jelentősége

Az oldott oxigéntartalom mérése során az oldatban található oldott oxigén (O2) mennyiségét mérjük, amely a vízminőség egyik legfontosabb paramétere. Az oxigén elengedhetetlen az aerob organizmusok metabolizmusához és fontos szerepe van a szervetlenkémiai reakciók lejátszódásában is. Azért fontos ismerni a mennyiségét, mert elengedhetetlen a vízi élővilág biológiai és kémiai folyamatainak szempontjából. A vízbe az oxigén a légkörből kerülhet, illetve a fotoszintézis során is keletkezhet. A vízben oldható oxigén mennyisége fordítottan arányos a hőmérséklettel, azaz minél melegebb a víz, annál alacsonyabb az oldott oxigéntartalom.

fejlett optikai rendszer

Fejlett optikai rendszer

 • Új LED világítás, amely kevesebb hőt termel, mint a hagyományos izzók.
 • Keskeny sávú interferenciaszűrő, amely a fényforrás hatékonyságát 25%-kal növeli meg.
 • Referenciadetektor, amely a feszültséget a LED-re modulálja az állandó fénykibocsátás érdekében.
 • Konkáv fókuszáló lencse, amely csökkenti a küvetták egyenlőtlenségéből adódó hibákat.

Kiemelkedő hatékonyságú fényforrás

A LED fényforrások sokkal nagyobb hatékonyságot biztosítanak a korábbi wolfram szálas izzóknál. Mivel a LED izzók több fényt biztosítanak kevesebb energia felhasználása mellett. Illetve kevesebb hőt termelnek, így csökken a műszer elektronikáját zavaró tényezők száma. A LED izzók a fény hullámhossz tartományának széles skáláját képesek lefedni, míg a hagyományos izzók ezzel szemben gyenge kék/ibolya fény kibocsátással rendelkeznek.

Kiváló minőségű fényszűrők

A fejlett optikai szűrők jobb hullámhossz pontosságot biztosítanak és ezen felül fényesebb és erősebb jelet detektálhatunk. A végeredmény stabilabb mérési eredmény és kisebb hullámhossz hiba.

Stabil fényforrás

A beépített referencia detektornak köszönhetően a fotométer képes kompenzálni az áramellátás ingadozásából vagy a készülék melegedéséből adódó hibákat. A stabilabb fényforrásnak köszönhetően a nullázó minta és a vizsgálandó minta mérését gyorsabban és pontosabban tudja elvégezni.

Jobb fényhozam

A fókusz lencse összegyűjti a küvettáról érkező összes fényt, így kiküszöbölve az üveg egyenetlenségéből és sérüléseiből fakadó hibákat. Így a konvex lencse használata csökkenti a küvetták indexelésének szükségességét.

Gyakori kérdések


Interferenciát okoznak a redukáló és oxidáló hatású anyagok.

Igen. A műszereinkre 1 év garanciát adunk, míg az elektródokra fél év garanciát vállalunk.
Természetesen, hiszen rendelkezésre áll a hazai szervizünk. A megvizsgálni kívánt műszert személyesen vagy postai úton kell eljuttatni a 6726 Szeged Alsó-kikötő sor 11/C címre egy rövid e-mail vagy levél kíséretében a tapasztalt hibával kapcsolatosan.

A fotométer rendeltetésszerű és helyes használat mellett akár több tíz évig is használható marad.

Természetesen a feltüntetett szavatossági idő lejártáig, amely reagensenként eltérő lehet. Összességében azt mondhatjuk, hogy egy reagens szavatossági ideje olyan 1 és 2 év között van.

Műszaki adatok
Mérési tartomány 0,0‐10,0 mg/l (ppm)
Pontosság ±0,4 mg/l és a mért érték ±3%‐a
Mérési metódus Winkler metódus
466 nm
Környezet 0 és 50 °C között, legfeljebb 100% relatív páratartalom
Áramellátás 3 db 1,5 voltos AA elem
A műszer tartozékai
Tartozék 2 db küvetta kupakkal, 3 db 1,5 voltos AA elem és használati utasítás

Címkék: oldott oxigén (DO)


HANNA Instruments Service Kft. © 2020.