HI 98162 Professzionális pH mérő a tej vizsgálatához

  • 240 297 Ft


HI 98162 Professzionális pH mérő a tej vizsgálatához

A HI 98162 pH mérőt az élelmiszeripari követelményeknek megfelelően terveztük meg. A műszert a speciális pH elektród teszi ideálissá a tej vizsgálatához. A tej pH-értékének mérése azért fontos, mert a minőség fontos jelzője. Bár számos tényező van, amely hatással van a tej összetételére, a pH-érték ismerete adhat magyarázatot a tej minőségében beállt változásokra.

Az pH mérő főbb jellemzői

  • Kombinált, élelmiszeripari pH elektród
  • Széles pH mérési tartomány 0,000 és 13,000 pH között*
  • ±0,002 pH pontosság
  • Öt pontos kalibrálás (7 standard érték vagy 5 egyedi pH-érték alapján)
  • Automatikus hőmérséklet-kompenzálás (0,0 és 50,0 °C között)*
  • mV mérési tartomány ±2000 mV-ig, ±0,2 mV-os pontossággal
  • Cseppálló IP67 besorolású borítás
  • A pH elektród kondícióját jelző indikátor
  • Automatikus kikapcsolás (választható: 5, 10, 30 vagy 60 perc után vagy a funkció kikapcsolása)
* a pH elektród által limitálva
komlett pH mérő csomag

Komplett pH mérő csomag:

A műszer tartozékai: a mérőműszer, a FC1013 pH elektród, HI7004M 4,01 pH értékű kalibráló oldat (230 ml), HI7007M 7,01 pH értékű kalibráló oldat (230 ml), 2 db tasakos élelmiszeripari elektród tisztító oldat, 2 db 100 ml-es kalibráló edény, mikro USB kábel, HI92000 számítógépes szoftver, 4 db AA elem, magyar nyelvű használati útmutató, hordtáska

A pH mérő részletes műszaki jellemzői


Háttérvilágítás

A nagyméretű LCD kijelző rendelkezik háttérvilágítással is így bármilyen fényviszony mellett könnyedén leolvasható a mérések eredménye.

Vízálló borítás

Az IP67-es fokozatú borításnak köszönhetően a műszer egy méter mélységig és 30 percig folyamatosan a víz alatt tartható.

Automatikus kalibráció

A pH kalibráció során a szenzor 5 pontra kalibrálható 7 standard és 5 egyedi érték alapján.

Automatikus hőmérséklet-kompenzálás

A pH elektródba épített hőmérséklet érzékelőnek köszönhetően a mérések hőmérséklet-kompenzáltak.

Cal Check funkció

A műszer figyelmezteti a felhasználót a kalibráció során, ha probléma van az elektróddal vagy szennyezet a kalibráló folyadék.

Elektród kondíció

A műszer a kalibrálás után kijelzi a pH elektród kondícióját 0 és 100 százalék között. A kondíció értéke a pH elektród kalibrációs offset és slop értékétől függ.

GLP adatok

A GLP adtok egy gombnyomással elérhetők, amelyek tartalmazzák a kalibráció dátumát, idejét, a használt puffereket és standardokat, a slop és offset értékét.

Adattárolás

A mérések adati csupán egy gombnyomással menthetők. 200 mérés adata tárolható el a műszerben.

Adatátvitel

Az elmentett adatok átmásolhatók számítógépre a melléklet HI92000 szoftver és a mikro USB kábel segítségével.

AutoHold funkció

Az AutoHold gomb megnyomásakor a műszer automatikusan kimerevíti az első stabil értéket.

Hosszú élettartalmú elemek

A műszer 4 db 1.5 V AA elemet tartalmaz, amelyeknek az élettartalma megközelítőleg 200 óra. Az elemek töltöttségi szintje a műszer kijelzőjén látható.

Hordtáska

A műszer, a pH elektród és minden egyéb kiegészítő egy biztonságos hordtáskába csomagolva, hogy bárhova magával tudja szállítani a műszert.

A pH érték tejipari jelentősége


A friss tej pH-értéke 6,7. Ha ez alá esik, akkor az általában a bakteriális eredetű romlás jele. Ha a pH-érték eléri a savasabb tartományt, akkor bekövetkezik az alvadás, és kialakul a savanyú tejre jellemző íz és szag. A 6,7 pH feletti érték azt jelzi, hogy a tej Mastitis fertőzésben szenvedő tehéntől származik. A fertőzött tehén immunrendszere hisztamint és más vegyületeket termel a fertőzés leküzdésére. A vérplazma enyhén lúgos kémhatású, így a tej pH-értéke a normálisnál magasabb lesz. Magával a pH-méréssel nem állapítható meg a fertőzés ténye (ehhez komolyabb vizsgálatok szükségesek), de, mivel gyorsan és egyszerűen elvégezhető a mérés, ki lehet szűrni a gyanús eseteket.

A nyers tej pH-értékének ismeretében a feldolgozás módja is optimalizálható. Az UHT tej előállítása során már egy kis pH-értékbeli változás is befolyásolja a pasztőrözés időtartamát.

A tej pH-értékének mérése számos kihívást rejthet magában. A tejtermékek gyakran magas szilárdanyag-tartalommal rendelkeznek, amely lerakódást képezhet az érzékelőfelületen és eltömítheti az átvezetőt, így téve pontatlanná a mérést. A tejtermékek méréséhez kifejezetten az ilyen célú elektródok alkalmazása ajánlott.

Felhasználói terület szerinti speciális elektródok

Műszereinket úgy alkottuk meg, hogy a legjobban igazodjon a felhasználási igényekhez. Így az egyes felhasználási területeknek megfelelő típusú pH elektróddal szereltük fel azokat, hogy az elektród kialakítása és anyaga a legjobban megfeleljen az adott terület igénybevételeinek.


feltöltő nyílás

Idővel csökken az elektródban találhat elektrolit mennyisége, ekkor könnyedén újra tölthetjük a HI 7082 (3,5 M KCl) oldattal az elektród. Ezáltal is meghosszabítva a használhatóságát.

PVDF borítás

A polivinilidén-fluorid (PVDF) élelmiszeripari minőségű műanyag, amely ellenálló a legtöbb vegyi anyaggal és oldószerrel szemben, mint például a nátrium-hipoklorit. A PVDF a mikroorganizmusok növekedésének sem kedvez.

gömb eleketród

A nagy érzékelő felület optimális kapcsolatot biztosít az elektród pH érzékelője és a mérendő tejminta között.

gyors DIN csatlakozó

„Quick DIN” vagy gyors DIN csatlakozónak köszönhetően az elektród könnyen és gyorsan cserélhető.

kerámia átvezető

A porózus kerámia átvezetőn keresztül az ezüst mentes referencia oldat könnyen a mérendő mintába áramlik, amely pontos és gyors pH mérést tesz lehetővé.

 

Gyakori kérdések


Nagy-pontosságú mérések elvégzéséhez minden alkalommal a mérés megkezdése előtt érdemes kalibrálni.

Ha hosszabb ideje nem használta a pH mérőt, akkor érdemes a mérések előtt kalibrálni a műszert.

Amennyiben naponta használja a műszert és a mérések nem igényelnek laboratóriumi pontosságot, úgy elegendő hetente egy alkalommal kalibrálni a pH mérőt.

Igen. A műszereinkre 1 év garanciát adunk, míg az elektródokra fél év garanciát vállalunk.
Természetesen, hiszen rendelkezésre áll a hazai szervizünk. A megvizsgálni kívánt műszert személyesen vagy postai úton kell eljuttatni a 6726 Szeged Alsó-kikötő sor 11/C címre egy rövid e-mail vagy levél kíséretében a tapasztalt hibával kapcsolatosan.

Átlagosan elmondható, hogy az esetek legnagyobb többségében nem a mérőműszer hibásodik meg, hanem a pH elektród. Egy helyesen karbantartott és használt pH elektród átlagos élettartama 1,5-2 év lehet, azonban ezt számos tényező befolyásolhatja, amelyekről itt tájékozódhat. Az elektród helyes karbantartásáról itt olvashatók további információk.

Összefoglalva a pH mérőműszer akár több tíz évig is használható marad, míg az elektródok esetén számolni kell a 1,5 vagy 2 évenkénti cserére, helyes karbantartás mellett is.

A pH elektródra használaton kívül mindig helyezzük vissza a védőkupakot és a kupak tartalmazzon néhány milliliter elektródtároló oldatot (HI 70300S) vagy, ennek hiányában, 7,01 pH értékű kalibráló puffer oldatot.

Figyelem! Soha ne tárolja a pH elektródot desztillált vagy ioncserélt vízben és lehetőleg csapvízben se. Továbbá kerülje az elektród szárazon való tárolását is.

A tapasztalatok alapján a 4,01 pH értékű és a 7,01 pH értékű oldatok a felbontás után hűvös helyen tárolva igen sokáig megőrzik a stabilitásukat.

Fontos megjegyezni, hogy a magasabb pH értékű pufferek (10 pH feletti értékek) kevésbé stabilak, felbontás után, mint az alacsonyabb értékűek. Mivel a levegőből CO2 diffundál az oldatba és ott szén-savat képez, amely csökkenti az puffer pH értékét.

Ha teheti mindig friss kalibráló oldatokat használjon, hisz a kalibrálás csak annyira lesz pontos, amennyire helyesek az oldatok. A pufferek keresztbe szennyezését elkerülendő, sose öntse vissza a megmaradt oldatot a palackba.

Műszaki adatok
Mérési tartomány pH-érték: 0,0 és 13,0 pH között; 0,00 és 13,00 pH között, 0,000 és 13,000 pH között
pH-mV: ±2000 mV
Hőmérséklet: 0,0 és 50,0 °C
Pontosság pH-érték: ±0,1 pH; ±0,01 pH; ±0,002 pH
pH-mV: ±0,2 mV
Hőmérséklet: ±0,4 °C
Kalibrálás Automatikus, ötpontos
Hőmérséklet-kompenzálás Automatikus vagy manuális 0,0 és 50,0 °C között
Adatrögzítés 200 mérés adatai menthetők el
Adatátvitel USB
Környezet 0 és 50 °C között, legfeljebb 100% relatív páratartalom
Áramellátás 4 darab 1,5 V AA elem (megközelítőleg 200 óra folyamatos használatra elegendő)
A műszer tartozékai
Tartozék FC 1013 pH-elektród, kalibráló és tisztító oldatok, USB kábel, szoftver, elemek, használati utasítás

Címkék: pH-érték, professzionális élelmiszeripari pH mérő


HANNA Instruments Service Kft. © 2020.