Mi is az a pH érték?

Röviden a pH érték segítségével fejezhető ki az oldatok kémhatása, amely a pH érték alapján savas vagy lúgos lehet. A pH érték lényegében dimenzió nélküli mennyiség (az ionos aktivitásra utal), értéke 0 és 14 pH között lehet.

A tiszta víz pH-értéke 7, ezt nevezzük semleges értéknek. Az ennél kisebb pH érték savasságot, a nagyobb pedig lúgosságot jelez.

A pH értéket indikátorokkal vagy digitális pH-merőkkel lehet meghatározni.

De miért érdemes digitális pH mérőt választani?

A digitális pH mérők egyszerűen kezelhető eszközök, a megbízható és pontos mérések néhány pillanat alatt elvégezhetők.

Miből is áll egy pH mérő?

Nagyon röviden egy pH érzékeny elektródból, egy referencia elektródból és egy, a mért értékeket az ember számára is értelmezhető formában megjelenítő mérőműszerből áll.

További hasznos tippekért és tájékoztatásokért kattintson ide!

Kiemelt pH mérőműszereink


A pH méréssel kapcsolatos bejegyzéseink


A 10 leggyakoribb hiba a pH-mérés során

A 10 leggyakoribb hiba a pH-mérés során

Úgy érzi, nem csinál valamit jól a pH-mérés során? Most feltárjuk azokat a hibákat, amik eredményeként a mérések hibásak lehetnek.

Olvass tovább
A talaj pH-értékének mérése – 1. rész

A talaj pH-értékének mérése – 1. rész

A növények egészségének egyik legfontosabb tényezője a talaj pH-értéke. A termőföld pH-értéke többféle módon mérhető.

Olvass tovább
A pH-elektród helyes karbantartása

A pH-elektród helyes karbantartása

A tiszta, kalibrált és kondicionált pH-elektród segítségével pontos és megismételhető mérések hajthatók végre.

Olvass tovább

A használaton kívüli pH elektródot mindig tároljuk a tároló kupakjában, amely tartalmazzon HI70300 elektródtároló oldatot, hogy az elektród mindig hidratált állapotban legyen. A tároló oldatot úgy alkottuk meg, hogy az csökkentse a káros baktériumok és algák növekedését. Amennyiben nem rendelkezik tároló oldattal, úgy az elektród tárolására alkalmas a 7,01 pH értékű kalibráló oldat is.

Fontos, hogy az elektródot semmilyen körülmények között ne tárolja csapvízben, desztillált vízben vagy ioncserélt vízben. Az elektród feltöltőoldat 3,5 M-os KCl oldat, amely egy speciális referencia feszültséget generál a referencia cellán belül. Amennyiben az elektródot tisztított vízbe helyezzük, az egy ozmotikus hatást fejt ki, és a tisztított víz beszivárog a referencia cellába és megváltoztatja annak a belső feszültséget, így pontatlan méréseket okoz.

 


HANNA Instruments Service Kft. © 2021.