A savmérés jelentősége a borban

A savtartalom mérésének fontossága

A 2018 során jellemző nem megfelelő csapadékeloszlás és a megszokottnál több napsütés következtében a szőlő savtartalma jelentősen csökkent, míg a cukortartalom nőtt. A borkészítés során a szőlő termőhelyétől és fajtájától függően az átlagosánál több esetben szükséges a savpótlás.

Az összes savtartalom borászati jelentősége

A savak előfordulása természetes a szőlő érése és a fermentáció során. A savtartalom alacsonyabb lehet a melegebb évszakokban vagy a melegebb vidékről származó szőlő esetén. A savak megfelelő aránya kívánatos tulajdonság, mivel neki köszönhető a bor karaktere. A borban megtalálható három domináns sav a borkősav, az almasav és a citromsav. A borkősav a szőlő alapvető sava, hozzájárul a bor erőteljes ízének kialakulásához. A savtartalom egy részét az almasav, másik részét a citromsav adja, de nyomelemek formájában tartalmazhat egyéb savakat is. Legkevésbé az ecetsav jelenléte kívánatos, amely, ha a névlegesnél nagyobb mennyiségben van jelen, savanyú, ecetes jelleget kölcsönöz a bornak.

Az összes savtartalom (más néven titrálható savtartalom) a kötött és illékony savak együttes mennyisége. Az összes savtartalom közvetlenül befolyásolja a bor színét és ízét. Ha túl magas, akkor a bort csípőssé teheti, ha túl alacsony, akkor a bor erőtlen lehet. A megfelelő savtartalom teszi a bort üdítővé és az étkezés ideális kísérőjévé.

 
Borászok számára tervezve

Az összes savtartalom és a pH-érték mérése néhány egyszerű lépésben elvégezhetők.

Komplett csomag

Minden szükséges eszköz és reagens egy csomagban.

hi84502 borászati minititrátor

Az összes savtartalom borászati jelentősége

A borban megtalálható három domináns sav a borkősav, az almasav és a citromsav. A borkősav a szőlő alapvető sava, hozzájárul a bor erőteljes ízének kialakulásához. A savtartalom egy részét az almasav, másik részét a citromsav adja, de nyomelemek formájában tartalmazhat egyéb savakat is. ... A borban megtalálható legkevésbé kívánatos sav az ecetsav, amely, ha a névlegesnél nagyobb mennyiségben van jelen, savanyú, ecetes jelleget kölcsönöz a bornak.
Az összes savtartalom (más néven titrálható savtartalom) a kötött és illékony savak együttes mennyisége. Az összes savtartalom közvetlenül befolyásolja a bor színét és ízét. A túl magas savtartalom a bort csípőssé teheti, a túl alacsony miatt a bor erőtlen lehet. A megfelelő savtartalom teszi a bort üdítővé és az étkezés ideális kísérőjévé. Értéke a bor típusától függően eltérhet. Az édes borok a száraz boroknál magasabb szintet igényelnek az egyensúly biztosítása miatt.

HI 84502 sav minititrátor

hi84502 borászati minititrátor
Borászok számára tervezve

Az összes savtartalom és a pH-érték mérése néhány egyszerű lépésben elvégezhető.

Komplett csomag

Minden szükséges eszköz és reagens egy csomagban.

Segítségre van szüksége a megfelelő mérőműszerek kiválasztásához? Akkor hívjon minket a +36-62-541-034 vagy a +36-30-453-7854 telefonszámon!

A borkősav szerepe a borban

A borkősav nem keverendő össze az összes vagy titrálható savtartalommal, amelyet szintén gyakran fejeznek ki borkősavtartalomként. A borkősav a bor alapvető sava (aránya akár 60% is lehet), de egyéb savak, mint az almasav, a citromsav és számos illósav is részét képezik az összes savtartalomnak. A borkősav egyike a borban található legfontosabb savaknak. Jelentősége a bor stabilitásának fenntartásában rejlik. Kálium-bitartarát vagy kalcium-tartarát formájában is megtalálható. Aránya a pH-értéktől függ. A tartarát kristályos kicsapódása a bor érésének mellékjelensége, kialakulása például a pH-érték gondos szabályozásával előzhető meg.

A kálium-bitartarát vízben oldódik, de az alkohol és az alacsony hőmérséklet csökkenti oldhatóságát. A fermentáció során egyre kevésbé oldódik, ez telítettséghez és kicsapódáshoz vezethet. A KHT-stabilitás hirtelen hűtéssel állítható vissza. A kalcium a tartaráttal vagy az oxaláttal kristályos kicsapódást képez. A kalcium-tartarát hőmérsékletfüggő instabilitása a fermentáció után 4-7 hónappal jelentkezik. A szulfátok, a proteinek és a polifenolok stabil elegyet alkotnak a tartaráttal, így megakadályozzák a kicsapódást. Az elegyeket a polifenolok és a tartarát hozza létre a vörösborban, míg a fehérborban a proteinek.

 
Mérés pár lépésben

A borkősav mérése nem igényel különösebb szakképzettséget.

Komplett csomag

Minden szükséges eszköz és reagens egy csomagban.

hi83748 fotométer borkősav

A borkősav szerepe a borban

A borkősav egyike a borban található legfontosabb savaknak. Jelentősége a bor stabilitásának fenntartásában rejlik. Borkősav, kálium-bitartarát vagy kalcium-tartarát formájában ... található meg. Aránya a pH-értéktől függ. A kristályos lecsapódás (azaz a tartarát kicsapódása) a bor érésének mellékjelensége, de nem elfogadható a kereskedelmi forgalomban. Kialakulását a borkészítők például a bor pH-értékének gondos szabályozásával előzhetik meg.
A kálium-bitartarát vízben oldódik, de az alkohol és az alacsony hőmérséklet csökkenti oldhatóságát. A kalcium a tartaráttal vagy az oxaláttal kristályos kicsapódást képez. A kalcium-tartarát hőmérsékletfüggő instabilitása a fermentáció után 4-7 hónappal jelentkezik. A szulfátok, proteinek és polifenolok stabil elegyeket alkothatnak a tartaráttal, így gátolják a kicsapódást. Az elegyeket a polifenolok és a tartarát hozza létre a vörösbor esetén, míg a fehérborban a proteinek.

HI 83748 fotométer a borkősav méréséhez

hi83748 fotométer borkősav
Mérés pár lépésben

A borkősav mérése nem igényel különösebb szakképzettséget.

Komplett csomag

Minden szükséges eszköz és reagens egy csomagban.

Elfogytak a reagensek és a kalibráló oldatok? Rendelje után könnyedén webshopunkon keresztül a szükséges reagenseket.

Az alma-, a citrom- és az ecetsav mérésének tökéletes eszköze

A borban megtalálható három domináns sav a borkősav, az almasav és a citromsav. A borkősav a szőlő alapvető sava, hozzájárul a bor erőteljes ízének kialakulásához. A savtartalom egy részét az almasav, másik részét a citromsav adja, de nyomelemek formájában tartalmazhat egyéb savakat is. A borban megtalálható legkevésbé kívánatos sav az ecetsav, amely, ha a névlegesnél nagyobb mennyiségben van jelen, savanyú, ecetes jelleget kölcsönöz a bornak.

A spektroftométer a fix hullámhosszú fotométerekkel ellentétben bármilyen tartományú méréshez használható, így rengeteg paraméter elemzését lehetővé teszi.

 
Sokoldaluság

Mérés a látható fény teljes hullámhossz-tartományán = több száz mérhető paraméter.

Saját mérési metódusok

A fejleszthető metódusok által tovább növelhető a mérhető paraméterek száma.

hi801 spektrofotométer

Az alma-, a citrom- és az ecetsav mérésének tökéletes eszköze

A borban megtalálható három domináns sav a borkősav, az almasav és a citromsav. A borkősav a szőlő alapvető sava, hozzájárul a bor erőteljes ízének kialakulásához. A savtartalom egy részét az almasav, másik részét a citromsav adja, de ... nyomelemek formájában tartalmazhat egyéb savakat is. A borban megtalálható legkevésbé kívánatos sav az ecetsav, amely, ha a névlegesnél nagyobb mennyiségben van jelen, savanyú, ecetes jelleget kölcsönöz a bornak.
A spektroftométer a fix hullámhosszú fotométerekkel ellentétben bármilyen tartományú méréshez használható, így rengeteg paraméter elemzését lehetővé teszi.

Az összes mérhető borászati paraméter listájához kattints ide.

HI 801 iris Spektrofotométer

hi801 spektrofotométer
Sokoldalúság

Mérés a látható fény teljes hullámhossz tartományán = több száz mérhető paraméter.

Saját mérési metódusok

A fejleszthető metódusok által tovább növelhető a mérhető paraméterek száma.

Miért érdemes a HANNA Instruments műszereit választani?

2004 óta foglalkozunk analitikai műszerek forgalmazásával. Több hazai borászat választotta már a mi termékeinket. Érdeklődés esetén munkatársaink szívesen nyújtanak tájékoztatást és igény esetén bemutatót is tartanak a műszereinkről. A vásárlást követően rendelkezésre áll a hazai szervizháttér.

A pH érték és az oldott oxigén (DO) jelentősége

A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között a pH-értéktől függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. Minél magasabb a pH-érték, annál alacsonyabb a savtartalom és annál hamarabb romlik meg a bor, mivel kémiailag kevésbé stabil. A pH-érték alakulásának fontos tényezői az almasav és borkősav mennyiségi aránya, a káliumtartalom és az összes savtartalom. Az alacsonyabb pH-értékű borok hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, színüket és ízüket.

Az oldott oxigén (vagy „DO”) fogalma a borban található szabad molekuláris oxigéntartalomra vonatkozik. Az oldott oxigéntartalom ismerni kell, mivel a borkészítés egyes szakaszaiban fontos szerepet tölt be. Az oldott oxigén hatással van a bor ízére, illatára, színére és oxidációjára.

 
Bor és must méréshez tervezve

A borászati pH elektród ellenállóbb a lerakodásokkal szemben.

Oldott oxigénmérés (DO)

Egy külön szonda segítségével mérhető a műszerrel a DO is.

hi2020 borászati pH és DO mérő

A pH érték és az oldott oxigén (DO) jelentősége

A borban mérhető pH-érték azért fontos, mert alapvetően befolyásolja a bor minőségét. Többek között a pH-értéktől függ a bor íze, színe, oxidációja és kémiai stabilitása. Minél magasabb a pH-érték, annál alacsonyabb ... a savtartalom és annál hamarabb romlik meg a bor, mivel kémiailag kevésbé stabil. A pH-érték alakulásának fontos tényezői az almasav és borkősav mennyiségi aránya, a káliumtartalom és az összes savtartalom. Az alacsonyabb pH-értékű borok hosszabb ideig őrzik meg frissességüket, színüket és ízüket.
Az oldott oxigén (vagy „DO”) fogalma a borban található szabad molekuláris oxigéntartalomra vonatkozik. Az oldott oxigéntartalmat ismerni kell, mivel a borkészítés egyes szakaszaiban fontos szerepet tölt be. Az oldott oxigén hatással van a bor ízére, illatára, színére és oxidációjára.

HI2020 Több paraméteres borászati mérőműszer

hi2020 borászati pH és DO mérő
Bor és must méréshez tervezve

A borászati pH elektród ellenállóbb a lerakodásokkal szemben.

Oldott oxigénmérés (DO)

Egy külön szonda segítségével mérhető a műszerrel a DO is.

Ők már a mi termékeinket választották.


HANNA Instruments Service Kft. © 2019.