• Malátázás
  • Cefrézés és komlózás
  • Erjesztés
  • Palackozás

Malátázás

A maláta csíráztatott, szárított árpa. Az árpát 50-90 órára vízbe áztatják, majd magas páratartalmon 5-7 napig csíráztatják. Eközben a gabona enzimjei a keményítőt nagy molekulájú cukrokká alakítják. A kicsírázott árpáról eltávolítják a csírákat, és aszalják.


A malátázás során ellenőrizhető paraméterek

Cefrézés és komlózás

A malátázás utáni lépés a malátaroppantás, amelynek során a malátát megőrlik, hogy a magbelsőből a leghatékonyabban ki lehessen nyerni a keményítőt.

A cefrézés során a megfelelő finomságú malátaőrleményt lassan melegítve vízzel keverik. Ennek hőmérséklete általában 65-75 °C. Ekkor állítják be a sör alkoholtartalmát is. Az így készült cukrosított folyadék a sörcefre. Miután az oldható anyagokat kioldották, következik a cefreszűrés, amelynek során a sörcefrét megszűrik és így kapják a színsörlét.

A szűrt sörlevet a főzőházban felforralják és komlózzák. A komló keserűanyagai kioldódnak, és az édeskés sörlevet keserűvé változtatják. A főzés ideje másfél-két óra. A komlófőzés célja az enzimek elpusztítása, az íz- és színanyagok képzése, a sörlé csíramentesítése és a komló hatóanyagainak feloldása.


A cefrézés és komlózás során ellenőrizhető paraméterek

Erjesztés

A sörlevet az élesztő hozzáadása után pincékben, kádakban vagy tankokban erjesztik. Az erjesztés kb. 9 napig tart. A főerjedés során az élesztő hatására kiválik a felesleges anyag, a seprő. Az elhalt élesztősejtek a kád aljára ülepednek. Ha a sörlé tetején lévő fodros hab barna lesz és összeesik, készen is van a nyers, fiatal sör, a fickó.

Az ászokolás során a fickósört az ászokpincébe vezetik, és két-három hétig, de akár több hónapig zárt tartályban vagy hordóban tárolják. Itt zajlik az utóerjedés és az érlelés. Az ászokolás átlagos hőmérséklete 0-2°C. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál lassabb az utóerjedés, és annál harmonikusabb íze lesz a sörnek, továbbá az alacsony hőmérséklet elősegíti a széndioxid oldódását is.

Megkülönböztetünk úgynevezett felső- és alsóerjesztésű söröket. A felsőerjesztésű ale típusú sörök esetében az erjedés során az élesztő a sörlé tetején lebeg. Az erjedés általában 10 és 21 °C között játszódik le. Ebben az estben a sörben maradnak az élesztő bizonyos melléktermékei, amelyek különleges gyümölcsös, olajos ízt adnak az italnak.

Az alsóerjesztésű lager típusú sörök a 18. századtól jelentek meg. Ebben az estben az élesztő a sörlé aljára süllyed le és maga az erjedés is viszonylag alacsonyabb hőmérsékleten játszódik le (6-8°C). A lager típusú sörök esetén megfigyelhető a magasabb széndioxid tartalom.

Az ászokolás végeztével gyakorlatilag kész sörről beszélhetünk, azonban még ekkor is tapasztalhatunk némi zavarosságot a sörben, amelyet az úgynevezett szépítőszűréssel távolítanak el (kivétel ez alól a szűretlen sörök).


Az erjesztés és ászokolás során ellenőrizhető paraméterek

Palackozás

A kész sört a mai sörgyári gyakorlat szerint még pasztörizálják, hogy az esetlegesen benne maradt baktériumok elpusztuljanak. A pasztőrözés során egy-két percre 70 °C hőmérsékletre melegítik a még fejtés előtt álló sört.

A kész sört habmentesen kell az alaposan kimosott hordókba, palackokba vagy dobozokba fejteni, éppen ezért a fejtést túlnyomás alatt végzik. Ehhez a hordóból vagy palackból kiszippantják a levegőt, és szén-dioxiddal töltik meg.


A palackozás során ellenőrizhető paraméterek

Rendezés:
Listázás:

HI 98167 Professzionális pH mérő a maláta és a sör vizsgálatához
Bruttó ár: 252 387 Ft

@import url("/image/catalog/kategoria-templates/css/termek-ui-style/style-min.css"); @import url("/.....

HI 99151 Hordozható pH-mérő söripari mérésekre
Bruttó ár: 167 551 Ft

@import url("/image/catalog/kategoria-templates/css/termek-ui-style/style-min.css"); @import url("/.....

FC 2142 HALO® vezeték nélküli pH mérő (sörfőzés)
Bruttó ár: 97 561 Ft

@import url("/image/catalog/kategoria-templates/css/termek-ui-style/style-min.css"); @import url("/.....

HI 2202 edge®blu vezeték nélküli pH mérő
Bruttó ár: 169 248 Ft

@import url("/image/catalog/kategoria-templates/css/termek-ui-style/style-min.css"); @import url("/.....

HI 981031 Söripari pH teszter
Bruttó ár: 41 994 Ft

@import url("/css/faq-style.css"); .img-mini{ width:150px; } HI 981031 pH mérő teszter a sörc.....

HI 96800 Élelmiszeripari refraktométer a törésmutató közvetlen méréséhez
Bruttó ár: 131 496 Ft

Az élelmiszeripari elemzésre tervezett HI 96800 digitális refraktométer a törésmutató közvetlen méré.....

HI 96841 Digitális refraktométer söripari mérésekhez
Bruttó ár: 74 232 Ft

A HI 96841 digitális refraktométer segítségével a sörcefre cukortartalma mérhető. Az eredmény °Plato.....

HI 97751 Fotométer (szulfát)
Bruttó ár: 106 045 Ft

@import url("/image/catalog/kategoria-templates/css/termek-ui-style/style-min.css"); @import url("/.....

HI 847492 Hordozható zavarosságmérő a sör vizsgálatához
Bruttó ár: 328 740 Ft

A HI 847492 hordozható zavarosságmérő segítségével a sör homályosságának mérése lehetséges. A mérési.....

HI 935007N K-típusú hőelempáros hőmérő élelmiszeripari célokra
Bruttó ár: 49 271 Ft

A HI 935007 hőmérő esetében a mérhető hőmérséklet‐tartomány felső határa 1350 °C. A fixen rögzített .....

HI 98501 CheckTemp® zsebhőmérő
Bruttó ár: 15 483 Ft

Az egyszerűen kezelhető CheckTemp® hőmérő széles mérési tartományt és nagyobb pontosságot biztosít. .....

HI 98539 CheckTemp®Dip zsebhőmérő
Bruttó ár: 29 268 Ft

A CheckTemp®Dip hőmérő egy 3 m hosszú fexibilis rozsdamentes acél végű szondával rendelkezik, amelyn.....

Tételek: 1 - 12 / 12 (1 oldal)

HANNA Instruments Service Kft. © 2021.