• Malátázás
  • Cefrézés és komlózás
  • Erjesztés
  • Palackozás

Malátázás

A maláta csíráztatott, szárított árpa. Az árpát 50-90 órára vízbe áztatják, majd magas páratartalmon 5-7 napig csíráztatják. Eközben a gabona enzimjei a keményítőt nagy molekulájú cukrokká alakítják. A kicsírázott árpáról eltávolítják a csírákat, és aszalják.


A malátázás során ellenőrizhető paraméterek

Cefrézés és komlózás

A malátázás utáni lépés a malátaroppantás, amelynek során a malátát megőrlik, hogy a magbelsőből a leghatékonyabban ki lehessen nyerni a keményítőt.

A cefrézés során a megfelelő finomságú malátaőrleményt lassan melegítve vízzel keverik. Ennek hőmérséklete általában 65-75 °C. Ekkor állítják be a sör alkoholtartalmát is. Az így készült cukrosított folyadék a sörcefre. Miután az oldható anyagokat kioldották, következik a cefreszűrés, amelynek során a sörcefrét megszűrik és így kapják a színsörlét.

A szűrt sörlevet a főzőházban felforralják és komlózzák. A komló keserűanyagai kioldódnak, és az édeskés sörlevet keserűvé változtatják. A főzés ideje másfél-két óra. A komlófőzés célja az enzimek elpusztítása, az íz- és színanyagok képzése, a sörlé csíramentesítése és a komló hatóanyagainak feloldása.


A cefrézés és komlózás során ellenőrizhető paraméterek

Erjesztés

A sörlevet az élesztő hozzáadása után pincékben, kádakban vagy tankokban erjesztik. Az erjesztés kb. 9 napig tart. A főerjedés során az élesztő hatására kiválik a felesleges anyag, a seprő. Az elhalt élesztősejtek a kád aljára ülepednek. Ha a sörlé tetején lévő fodros hab barna lesz és összeesik, készen is van a nyers, fiatal sör, a fickó.

Az ászokolás során a fickósört az ászokpincébe vezetik, és két-három hétig, de akár több hónapig zárt tartályban vagy hordóban tárolják. Itt zajlik az utóerjedés és az érlelés. Az ászokolás átlagos hőmérséklete 0-2°C. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál lassabb az utóerjedés, és annál harmonikusabb íze lesz a sörnek, továbbá az alacsony hőmérséklet elősegíti a széndioxid oldódását is.

Megkülönböztetünk úgynevezett felső- és alsóerjesztésű söröket. A felsőerjesztésű ale típusú sörök esetében az erjedés során az élesztő a sörlé tetején lebeg. Az erjedés általában 10 és 21 °C között játszódik le. Ebben az estben a sörben maradnak az élesztő bizonyos melléktermékei, amelyek különleges gyümölcsös, olajos ízt adnak az italnak.

Az alsóerjesztésű lager típusú sörök a 18. századtól jelentek meg. Ebben az estben az élesztő a sörlé aljára süllyed le és maga az erjedés is viszonylag alacsonyabb hőmérsékleten játszódik le (6-8°C). A lager típusú sörök esetén megfigyelhető a magasabb széndioxid tartalom.

Az ászokolás végeztével gyakorlatilag kész sörről beszélhetünk, azonban még ekkor is tapasztalhatunk némi zavarosságot a sörben, amelyet az úgynevezett szépítőszűréssel távolítanak el (kivétel ez alól a szűretlen sörök).


Az erjesztés és ászokolás során ellenőrizhető paraméterek

Palackozás

A kész sört a mai sörgyári gyakorlat szerint még pasztörizálják, hogy az esetlegesen benne maradt baktériumok elpusztuljanak. A pasztőrözés során egy-két percre 70 °C hőmérsékletre melegítik a még fejtés előtt álló sört.

A kész sört habmentesen kell az alaposan kimosott hordókba, palackokba vagy dobozokba fejteni, éppen ezért a fejtést túlnyomás alatt végzik. Ehhez a hordóból vagy palackból kiszippantják a levegőt, és szén-dioxiddal töltik meg.


A palackozás során ellenőrizhető paraméterek

Rendezés:
Listázás:

HI 98167 Professzionális pH mérő a maláta és a sör vizsgálatához
Bruttó ár: 316 169 Ft

@import url("/css/ui22.css"); HI 98167 Professzionális pH mérő a maláta és a sör vizsgálatához .....

HI 99151 Hordozható pH-mérő söripari mérésekre
Bruttó ár: 208 209 Ft

@import url("/css/ui22.css"); HI 99151 Hordozható pH mérő a maláta és a sör vizsgálatához A .....

FC 2142 HALO® vezeték nélküli pH mérő (sörfőzés)
Bruttó ár: 121 840 Ft

@import url("/css/ui22.css"); HALO® Vezeték nélküli pH mérő Végezzen laboratóriumi pontos.....

HI 2202 edge®blu vezeték nélküli pH mérő
Bruttó ár: 210 779 Ft

@import url("/css/ui22.css"); HI 2202 Az első Bluetooth® Smart technológiával rendelkező pH mér.....

HI 981031 Söripari pH teszter
Bruttó ár: 52 437 Ft

@import url("/css/ui22.css"); HI 981031 pH mérő teszter a sörcefre, a maláta és a sör vizsgálat.....

HI 96800 Élelmiszeripari refraktométer a törésmutató közvetlen méréséhez
Bruttó ár: 164 511 Ft

Az élelmiszeripari elemzésre tervezett HI 96800 digitális refraktométer .....

HI 96841 Digitális refraktométer söripari mérésekhez
Bruttó ár: 93 052 Ft

A HI 96841 digitális refraktométer segítségével a sörcefre c.....

HI 97751 Fotométer (szulfát)
Bruttó ár: 132 636 Ft

@import url("/css/ui22.css"); HI 97751 Hordozható fotométer a szulfáttartalom vizsgálatához .....

HI 847492 Hordozható zavarosságmérő a sör vizsgálatához
Bruttó ár: 410 248 Ft

A HI 847492 hordozható zavarosságmérő segítségével a s&oum.....

HI 935007N K-típusú hőelempáros hőmérő élelmiszeripari célokra
Bruttó ár: 44 983 Ft

A HI 935007 hőmérő esetében a mérhető hőmérséklet‐tartomán.....

HI 98501 CheckTemp® zsebhőmérő
Bruttó ár: 19 279 Ft

Az egyszerűen kezelhető CheckTemp® hőmérő széles mérési tartom&aacut.....

HI 98539 CheckTemp®Dip zsebhőmérő
Bruttó ár: 36 501 Ft

A CheckTemp®Dip hőmérő egy 3 m hosszú fexibilis rozsdamentes acél végű szondával rendelkezik, amelyn.....

Tételek: 1 - 12 / 12 (1 oldal)

HANNA Instruments Service Kft. © 2022.